09:30 / 24.08.2020.

Autor: V.K./Hina

Žrtve napada na džamije u Novom Zelandu oči u oči s napadačem

Foto: John Kirk-Anderson/Pool via REUTERS

Foto: John Kirk-Anderson/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Preživjeli napada na džamije na Novom Zelandu suočili su se u sudnici s muškarcem koji je u ubilačkom pohodu prošle godine usmrtio 51 osobu.
Preživjeli napada na džamije na Novom Zelandu suočili su se u sudnici s muškarcem koji je u ubilačkom pohodu prošle godine usmrtio 51 osobu.

Novi Zeland postrožio zakone o posjedovanju oružja
Najmanje 21 godina zatvora napadaču na džamiju u Norveškoj
Terorist s Novog Zelanda rekao da nije kriv

Australac Brenton Tarrant (29) izveden je na ročište u Christchurchu posvećeno izricanju kazne nakon što je u ožujku  priznao krivnju za 51 točku optužnice za ubojstva, 40 za pokušaje ubojstva i i jednu za terorizam.

Zbog ograničenja u borbi protiv epidemije koronavirusa u sudnici je ograničen broj ljudi pa je organiziran prijenos uživo za oko 300 osoba iz 15 zemalja uz prijevode na osam jezika.

Sudac Cameron Mander objavio je da je primio 200 iskaza žrtava o utjecaju tog zločina kao i podneske muslimanske zajednice i sve ih je pročitao."

Temel Atacocugu pogođen je s devet metaka 15. ožujka 2019. i od tada ne može raditi, kazala je ta žrtva na sudu.

- Dok sam ležao pod tijelima mislio sam da ću umrijeti. Znao sa da neću danas biti tu ako se pomaknem, rekao je.

Šest je metaka izvađeno, no tri su mu još u tijelu.

- Ne vidim pred sobom budućnost bez bolova. No, odlučan sam da pronađen pozitivni put ili da radom prevladam bol, dodao je Atacocugu.

U sudnici je pročitana i izjava Kadira Habiba, oca ubijenog Ozaira Kadira.

Kadir je bio na Novom Zelandu kako bi ispunio životni san da postane pilot.

- Otišao je iz kuće 25. ožujka 2018. u potrazi za boljim životom. Vratio se 25. ožujka 2019. u lijesu, napisao je Habib.

Farah Kamal, udovicaf Elayyana kazala je da je s kćeri morala naučiti živjeti s prazninom.

Tužitelj je podsjetio na 44 ubijena u džamiji Al Noor i na sedam ubijenih u islamskom centru Linwood i kazao kako je Tarrant, naoružan s više komada oružja, otišao na ta mjesta kako bi posijao strah.

Planirao je zapaliti džamije nakon napada koji je prenosio uživo.

Očekuje se da će se sudu obratiti ukupno 66 žrtava tijekom četverodnevnog ročišta prije nego što sudac Mander izrekne kaznu.

Na Novom Zelandu za ubojstvo je najkraća predviđena kazna deset godina, a sud može odrediti doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Takva kazna nikad nije izrečena u toj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!