Žrtve spolnog nasilja u Australiji osudile "šokantan odgovor" premijera

09.02.2022.

10:18

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: GiselleA / Shutterstock

Odgovori australske vlade na otkrića o spolnom nasilju nisu "na visini", rekle su u srijedu dvije aktivistice i reakciju samog premijera nazvale su "deplasiranim i ispraznim frazama".

Nekadašnja djelatnica parlamenta Brittany Higgins, koja je lani javno progovorila o iskustvu silovanja u svome uredu i potaknula nacionalne prosvjede, ocijenila je da se od tada malo toga promijenilo.

- Odgovor premijera Scotta Morrisona koji je u tom kontekstu spominjao svoje kćeri i suprugu, bio je "šokantan, a ponekad i malo uvredljiv", rekla je.

Australski premijer u utorak se ispričao za rašireno seksualno uznemiravanje i zlostavljanje političkih djelatnika godinu dana nakon teške optužbe za silovanje u parlamentu.

- Ne tražim njegovo očinsko suosjećanje. Želim da iskoristi utjecaj koji ima kao premijer, rekla je Higgins.

Nacionalna rasprava o spolnom nasilju nije napredovala dalje od "razmjene deplasiranih i uvredljivih izjava i profinjenih ispraznih riječi".

- Grace Tame, koja je doživjela spolno nasilje kao dijete i 2021. je bila izabrana za Australku godine. Sve dok naši čelnici ne preuzmu punu odgovornost za vlastite propuste, ta kultura popustljivosti prema zlostavljanju i dalje će vladati u parlamentu i postavljati standard za cijelu naciju, rekla je Higgins. 

Svjedočenje tih dviju žena potaknulo je nacionalnu raspravu i propitivanje savjesti u Australiji, što je vodilo do brojnih istraga u vladi.

Jedna od tih istraga, Jenkins Review, sastavljena na 450 stranica, pokazala je da je svaka treća osoba koja radi u parlamentu i drugim ustanovama savezne vlade bila žrtva spolnog zlostavljanja.

Na pitanje što se čini, premijer Morrison je, nabrajajući mjere, naveo desetogodišnji plan koji će se provesti.

- Ciljevi tog plana tako su plemeniti i tako nejasni da je nemoguće ne suglasiti se s njima kao što je nemoguće analizirati ih, bila je ironična Higgins.

Tame je zatražila pojačano financiranje kako bi se o spolnom nasilju poučavalo u školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!