13:01 / 11.01.2020.

Autor: M.Š./Hina

Zvizdić: Milanovićevi glasači za promjenu odnosa prema BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je u subotu da je krajnje vrijeme za poboljšanje odnosa njegove zemlje s Hrvatskom.
Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je u subotu da je krajnje vrijeme za poboljšanje odnosa njegove zemlje s Hrvatskom i da je to želja svih koji su glasali za Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, objavila je u subotu agencija Fena.

- Oni koji su glasali za Zorana Milanovića, glasali su upravo za promjenu odnosa prema Bosni i Hercegovini ili između Hrvatske i BiH, kazao je Denis Zvizdić u intervjuu za ovu agenciju i dodao "To je ono što očekujemo".

Po njegovu mišljenju dosadašnji odnosi nisu bili bazirani na zadovoljavajućem stupnju.

- Govorim na razini predsjednika, na zadovoljavajućem stupnju međusobnog uvažavanja, poštivanja suvereniteta i integriteta BiH, nego na čestom i bezrazložnom miješanju u unutarnja pitanja BiH i pokušaju jednoga neprirodnog patroniziranja nad svim procesima u regiji i u BiH, rekao je.

Sadašnji čelnik bosanskoheregovačkog parlamenta koji je u prethodnih pet godina bio na čelu Vijeća ministara BiH istaknuo je da su njegova zemlja i Hrvatska važni partneri  povijesno orijentirani jedni na druge i pohvalio je konstruktivnu ulogu koju je u jačanju tih odnosa kao premijer imao Andrej Plenković.

- Bio je "uvijek pozitivno orijentiran" prema BiH. Sarajevo se u njegov mandatu moglo uvijek osloniti na vladu u Zagrebu kao na nekoga tko znatno pomaže na putu euroatlantskih integracija, rekao je.

Zvizdić je upozorio da unatoč toj činjenici i dalje postoje neke teme koje još predstavljaju probleme u odnosima između dvije zemlje poput izgradnje Pelješkog mosta, potencijalnog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i statusa imovine tvrtki iz BiH u Hrvatskoj.

Te teme, sugerira Zvizdić, treba staviti na stol i o njima treba razgovarati na temelju činjenica i međunarodnog prava.

- Očekujem da Zoran Milanović sve to skupa vrati u institucionalne okvire, u okvire institucija sustava, da njegovi posjeti (BiH) budu na institucionalnoj razini, ne nikako na razini jednopartijskih ili etnički baziranih posjeta, kazao je Zvizdić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!