07:00 / 15.04.2022.

Autor: Morana Baričević/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

Zvrčokom protiv zlih sila

Zvrčoka, instrument koji se koristi u Svetom trodnevlju

Zvrčoka, instrument koji se koristi u Svetom trodnevlju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Etnografskom muzeju u Dubrovniku otvorena je izložba „Crvena jaja i zelena trava - Likovnost i simbolika Uskrsa u tradicijskoj kulturi“ autora višeg kustosa Ivice Kipre kojom je predstavljena tradicija Velikog tjedna i Uskrsa u Hrvatskoj i šire. Održana je i radionica za djecu „Moja mala zvrčoka“ koju je vodio preparator za drvo Željko Ćatić.

Izložene pletene palmine grane, čestitke, a prije svega pisanice, od kojih su najstarije s početka 20. stoljeća, donose bogatstvo tradicije i običaja za uskrsne blagdane. Jaja su se ukrašavala uglavnom istom batique tehnikom, ali različitim motivima - primjerice u Slavoniji prevladavaju hrast, žir ili klas, dok su na jugu najčešći sunce, srce ili paunovo pero.

- Najčešće su u našim krajevima rasprostranjeni vegetabilni motivi, dok recimo na području Slovenije imamo dosta ornamentike, geometrijske. Ili recimo na području Kosova gdje imamo također pisanice s tog područja iz 20-ih godina 20. stoljeća koje nose zapravo zoomorfne motive zmija, puževa, malih gušterica, što je vrlo zanimljivo vidjeti na pisanicama, objasnio je viši kustos i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovnik Ivica Kipre.

Održana je i radionica izrade zvrčoke, vrgoče ili čegrtaljke koja se upotrebljava u obredima Svetog trodnevlja.

- Želimo djeci u stvari pobuditi kreativnost, da upoznaju i alate, način izrade drvenih predmeta, istaknuo je preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Čatić.

- Naučit ćemo raditi zvrčoku, rekao je Šimun Čatić.

- Ja bih to nazvala igračkom zato što tako izgleda. Ne znam može li se koristiti kao instrument, dodala je Andrea Barbarić.

Od srednjeg vijeka rabi se na cijelom Mediteranu, a danas samo u manjim lokalnim crkvama.

- Kada na Veliki četvrtak utihnu zvona, svi obredi prate se uz pomoć ovakvog jednog drvenog instrumenta, koji kada ga vrtite proizvodi zvuk, objasnio je kustos Kipre.

Vjeruje se da, kada ga se vrti, zvukom tjerate zle sile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!