Pokrenuta javnozdravstvena kampanja "Nije cool biti bully"

Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo je javnozdravstvenu kampanju "NIJE COOL BITI BULLY", s nakanom podizanja svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkog nasilja, a na predstavljanju kampanje i Okruglom stolu istaknuta je važnost problema vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jednom susrelo 130 milijuna učenika između 13 i 15 godina. Postoje dvije vrste nasilja: verbalno i fizičko. Rezultati istraživanja pokazuju da je verbalno nasilje zastupljenije od fizičkog, naglašeno je na predstavljanju.

Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da su višestruke posljedice zlostavljanja među mladima - i to od psihičkih posljedica pa do fizičkih.

Od psihičkih posljedica navela je strah od odlaska u školu, izbjegavanje nastave, povlačenja u sebe pa do fizičkih manifestacija i psiholoških problema, a da zapravo ni ne znamo da je dijete potišteno i nešto ga muči, dodala je.

Bilo bi dobro izgraditi sustav potpore, od podrške vršnjaka do sustava podrške unutar zajednica u kojima se dijete nalazi poput škole ili obitelji, a to često nije moguće, objasnila je. 

U sklopu predstavljanja kampanje "NIJE COOL BITI BULLY" održano je predstavljanje knjige "Hod po rubu" spisateljice Rosie Kugli i novinarke Marijane Pleše upravo s ciljem da se mladima poučnim, ali i zanimljivim štivom približi tematika vršnjačkog nasilja. Na okruglom stolu s temom vršnjačkog nasilja raspravljali su i brojni stručnjaci iz ovog područja te autorice knjige Rosie Kugli i Marijana Pleše.

U Temi dana gosti su bili pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, i psihijatar Ivan Ćelić ujedno potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo rekao je da prema istraživanju iz 2003. u Poliklinici za zaštitu djece, koje je rađeno u 25 škola u 13 gradova došlo se do podatka da je gotovo četvrtina djece svakodnevno zlostavljana. Mi u Gradskom uredu za zdravstvo i grad Zagreb prepoznajmo važnost ovog problema i to je projekt na kojem ćemo u budućnosti jako puno snage ulagati, istaknuo je.

Svatko od nas u sebi ima agresivni nagon i djetetu se treba objasniti da je agresivnost nešto što nije dobro, ali nažalost u cjelokupnom društvu danas se agresivnost tolerira jer agresivnost može voditi prema simboličnom vođi u društvu, kaže psihijatar Ćelić, koji smatra da je puno veći problem psihičko i verbalno zlostavljanje. Ističe da je vrlo važna edukacija te što više različitih preventivnih programa, različitih edukativnih projekata koji će kroz društvene mreže, ali i kroz javni servis promovirati nenasilje.