Narod odlučuje inzistira na DIP-u

Članovi građanske inicijative Narod odlučuje na konferenciji za novinare još jednom su zatražili da vjerodostojnost potpisa za referendum provjeri Državno izborno povjerenstvo. Taj zahtjev prošli su tjedan uputili Vladi. Na tome će, poručuju, ustrajati iako je premijer Plenković rekao da će tu zadaću obaviti institucija kojoj je to i povjereno - Ministarstvo uprave. 

Član inicijative Luka Mlinarić kaže kako je prebrojavanje potpisa od strane DIP-a "u potpunosti u skladu s europskim modernim demokratskim standardima, posebno sa standardima koje predlaže Venecijanska komisija u svom Kodeksu dobre prakse o referendumima".

Citirao je i Venecijansku komisiju koja kaže da "neovisno tijelo mora biti zaduženo za organiziranje referenduma". "Tamo gdje nema dugogodišnje tradicije nepristranosti upravnih vlasti u izbornim pitanjima, neovisne nepristrane izborne komisije moraju biti uspostavljene na svim razinama od nacionalne razine do razine biračkih mjesta", stoji u preporukama
Venecijanske komisije.

"Izražavamo bojazan da oni time zapravo odugovlače te da opstruiraju
ovu referendumsku inicijativu i da ne poštuju volju više od 400 000 birača koji žele ovaj referendum. Mi ćemo i dalje inzistirati da potpise prebrojava nepristrano i neovisno tijelo", rekao je.

Mlinarić je istaknuo da Državno izborno povjerenstvo svakako ima resurse i kapacitete prebrojati potpise budući da se ono i inače bavi, kada su u pitanju lokalni, parlamentarni i predsjednički izbori, provjerom vjerodostojnosti i broja potpisa koje su kandidati prikupljali.

"Čudi nas izjava DIP-a da oni ne sudjeluju u predreferendumskim postupcima zato što u Zakonu o referendumu nigdje nije napomenuto koje tijelo obavlja sve ove predreferendumske procese. To je jedna od brojnih manjkavosti Zakona o referendumu, ali upravo zato mi smatramo da taj posao treba obavljati, u skladu s preporukama Venecijanske komisije, upravo DIP, a ne Vlada, odnosno Ministarstvo uprave koji su se itekako kompromitirali svojim postupcima, izjavama i ponašanjem glede ove referendumske
 nicijative", zaključio je Mlinarić.