Plenković: Očekujemo rast gospodarstva u 2019. od 2,7%

Najavljujući da je na današnjoj sjednici Prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021.,  premijer Andrej Plenković je kazao da je zakonska obveza u procesu proračunskog planiranja da se smjernice usvajaju potkraj srpnja i početkom kolovoza.

One će na određeni način biti putokaz i za pripremu proračuna. Riječ je o nastavku kretanja pozitivnih ekonomskih aktivnosti. Nastavljamo i sa fiskalnom konsolidacijom, sa zdravim gospodarskim rastom, sa smanjenjem javnog duga i želimo ekonomski rast u kojem se država i svi državni dužnosnici ponašaju odgovorno tako da trošimo onoliko koliko imamo, dodao je.

Naveo je da se nakon ovogodišnjih prognoziranih 2,8% gospodarskog rasta, u idućoj godini očekuje stopa rasta od 2,7%, a potom u sljedeće dvije godine po stopi od 2,5%. Želimo da proračun koji ćemo usvojiti krajem godine bude podstrek za rješavanje pitanja demografske obnove, za demografsku revitalizaciju, za nastavak obrazovne reforme. Ona je preduvjet svih napredaka hrvatskoga društva i preduvjet konkurentnosti naših ljudi na tržištu radne snage, zato smo i o tome vodili računa u pripremi ovoga proračuna, rekao je.

Najvažnijim je u pogledu fiskalnih i makroekonomskih kretanja istaknuo da rast bude održiv te da se kod smanjenja javnog duga nastavi s ubrzanim trendovima koji pokazuju da bi 2021. godine Hrvatska mogla biti sasvim blizu ispunjenja kriterija iz Maastrichta, što je dio šire strategije za preuzimanje eura do kraja mandata iduće vlade.

Ministar financija Zdravko Marić, govoreći o Prijedlogu smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021., kazao je da je to jedan makroekonomski okvir projekcijskog razdoblja.  Što se tiče makroekonomskog okvira - njega bilježi nastavak gospodarskog rasta na stopama i razinama od nešto ispod 3%. Za ovu godinu mi i dalje stojime pri stopi od 2,8%, iduća je 2,7%, a 2020. i 2021. po 2,5%.

Vlada je zadužila Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova da provjere zakonitost prikupljanja potpisa i broja potpisa referendumskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" te obvezalo Ministarstvo financija da osigura sredstva za provedu provjere.

Vlada je donijela uredbu kojom utvrđuje visinu boravišne pristojbe za 2019. godinu, prema kojoj bi ona u smještajnim objektima u kojima se plaća po noćenju, osim u kampovima, trebala poskupjeti za 25 posto u odnosu na ovogodišnju. 

Vlada je povećala ovogodišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269, a ujedno je i izmijenila odluku omogućivši zapošljavanje u javnoj službi i državnoj upravi na poslovima vezanim za EU fondove.

Vlada je uputila prijedlog novog zakona o poljoprivredi, a usvojila je i program potpore radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za što će se od 2018. do 2020. godine osigurati ukupno 195 milijuna kuna.

Vlada je na sjednici ovlastila ministra turizma da sklopi sporazum o podmirenju obveza koje država ima prema Hrvatskom nogometnom savezu temeljem pravomoćne sudske presude, čime bi se riješio spor koji traje već gotovo 20 godina. 

Na sjednici Vlade prihvaćeno je privremeno izvješće o realizaciji mjera zaštite od požara. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako ove godine nije bilo smrtno stradalih osoba u gašenju požara te kako je razvidno veliko smanjenje požara i izgorjelog područja u odnosu na 2017. Glavni su razlog veće količine oborina, ali i mjere koje su u međuvremenu poduzete.

Postoji cijeli niz mjera koje smo proveli na temelju prošlogodišnjeg iskustva, a koje su rezultirale i organizacijskim prilagodbama vezano uz operativno vatrogasno središte u Divuljama, rekao je Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je ovih dana podignuta spremnost svih snaga sustava domovinske sigurnosti. Zbog toplinskog vala koji je zahvatio i Hrvatsku, do 28. kolovoza bit će najbitnije da smo brzi i spremni za reakciju, rekao je.

Vlada je prihvatila zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima "u cilju racionalizacije državne uprave".

Riječ je o 54 tijela koja bi se trebala ukinuti ili spojiti s ministarstvima ili drugim društvima: od agencija s više od 600 zaposlenih do društava sa samo dvoje zaposlenika, rekao je premijer Plenković.

Cilj je učinkovita, brza, jednostavna i transparentna javna uprava, istaknuo je Plenković te dodao da će nadležna ministarstva nakon današnjeg zaključka pristupiti daljnjim koracima kako bi poduzela zakonske i druge promjene za smanjenje broja tijela.

To će biti ozbiljna i kvalitetna reforma koja će dovesti do racionalizacije državne uprave i tijela s javnim ovlastima na korist hrvatskih građana i imati i određene financijske uštede, ocijenio je premijer.

Na početku sjednice Plenković se osvrnuo na nekoliko aktualnosti proteklih dana.

U ime svih članova Vlade zahvalio je Oliveru Dragojeviću za svu radost i sve što je ostvario u više od 50 godina karijere. Bilo je zaista veličanstvo i jučer na sprovodu, a i na komemoraciji u utorak, kada je ondje u ime Vlade RH bila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ispraćaj iz Splita prema Veloj Luci bila je zaista jedna poruka poštovanja prema onome što je činio za Hrvatsku i kulturu, kazao je između ostalog premijer.

Čestitao je i hrvatskim vaterpolistima na brončanoj medalji osvojenoj na europskom prvenstvu u Barceloni te hrvatskoj reprezentaciji gluhih rukometaša koji su osvojili zlato na svjetskom prvenstvu u Brazilu.