Vlada i kreativni sektor "ZA" EU direktivu o autorskim pravima

U javnosti se sve češće i glasnije raspravlja o Direktivi o autorskim pravima na digitalnom tržištu, koja je na dnevnom redu Europskog parlamenta idući tjedan.

Direktiva je već izazvala buru u javnosti jer se dovela u vezu s kršenjem prava autora i podilaženju američkim tehnološkim gigantima poput YouTuba, Facebooka i ostalih. O toj su temi s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek razgovarali predstavnici umjetničkih udruga.

O direktivi o autorskim pravima jedan dio javnosti tvrdi: 32 stranice donose cenzuru i brišu internet kakvog danas znamo. Drugi pak Direktivu pozdravljaju - jer bi autori mogli ostvarivati naknadu koja je do sad išla u džepove američkih internetskih giganata. Ovo drugo je i stajalište hrvatske vlade. 

Za Direktivu je i 40 tisuća Europljana u peticiji ''Europa za kreativce, a ne tehno/tehnološke divove". No oporbu i dalje brinu članci 11 i 13. Jedno je sigurno - Internet treba regulativu. 

Podsjetimo, prijedlog je odbijen u srpnju većinom glasova zastupnika u Europskom parlamentu. 12. rujna izjasnit će se i 11 hrvatskih predstavnika, a nakon razgovora doznati hoće li Direktiva ostvariti europski internetski san ili postati noćna mora.