Kome se najviše isplati otvoriti tvrtku u Britaniji

Poznati matematičar Toni Milun u jednoj od svojih emisija "Financijalac" govorio je o otvaranju tvrtke u inozemstvu. Što se tiče papirologije i birokracije, u inozemstvu je puno jednostavnije otvoriti tvrtku, zbog toga je dobar dio mladih koji su odlučili ostati živjeti u Hrvatskoj, otvorio tvrtke u nekoj drugoj zemlji, a posluju iz Hrvatske.

U emisiji je ugostio Sabbira Patwarya, računovođu iz Velike Britanije koji je u Hrvatsku stigao kako bi hrvatskim poduzetnicima pomogao da otvore poduzeća u njegovoj zemlji. U Zagrebu je održao seminar na kojemu je objasnio koji su preduvjeti i kako pokrenuti tvrku u Engleskoj. Patwarya smatra da je najveći razlog otvaranja poduzeća u Britaniji jednostavnija procedura, a i imaju pristup britanskom tržištu. Poduzetnicima čije se poslovanje odvija preko interneta najviše se isplati otvoriti poduzeća u Velikoj Britaniji, smatra.

Poduzetnik Pavao Pahljina odlučio je otvoriti tvrtku u Hrvatskoj jer su htjeli zapošljavati ljude i plaćati porez u Hrvatskoj. Nakon što su napravili analizu, uvidjeli su da troškovi osnivanja tvrtke u inozemstvu manji, ali kada se počne poslovati, ti se troškovi penju i rizičnije je poslovati vani. Naveo je da u Hrvatskoj imaju pristup Fondovima EU-a i računaju na porezna rasterećenja, obzirom na rast BDP-a.

Milun je izračunao troškove otvaranja, vođenja i zatvaranja tvrtke u Hrvatskoj i u Velikoj Britaniji iz čega proizlazi da je Hrvatskoj sve to mnogo skuplje.

 
Poduzetnik Hrvoje Livnjak zbog birokracije nikako ne želi otvoriti tvrtku u Hrvatskoj. Kaže da je u Britaniji našao na jednostavnija rješenja.

Milun je izračunao i plaćanje poreza na dohodak u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i Rumunjskoj, iz čega je vidljivo da su u Hrvatskoj najmanja porezna davanja. Kaže da za svaku državu postoje posebne 'cake' poput poticaja i poreznih olakšica. Onima koji planiraju otvoriti kompaniju izvan Hrvatske, da se savjetuju u onim poduzećima koja već imaju iskustva u tim državama.