HRT u posjedu Ugovora o pozajmici tvrtke Kermas i Uljanika

Dio radnika Uljanika zabrinjavaju moguće aktivnosti povezane s prenamjenom Uljanikovih nekretnina. HRT je u posjedu Ugovora o pozajmici između tvrtke Kermas Danka Končara i Uljanika iz kojeg je vidljivo da se Kermas, želeći osigurati povrat svog novca, hipotekom uknjižio na Uljanikovu zgradu tj. bivšu vojarnu. Istodobno, IDS-ova pulska gradska vlast tu zgradu ovih dana prenamjenjuje za turistički sadržaj.

- Dogovoren novi plan restrukturiranja Uljanika 
- Horvat: Račun Uljanika mora se deblokirati 

Bivša vojarna do kraja godine mogla bi postati hostel s 300 ležaja. Upravo tu prenamjenu radnici Uljanika ističu kao dokaz zakulisnih igara uprave, Danka Končara i IDS-a.

"Pošto se čitav plan restrukturiranja svodi na prenamjenu zemljišta na nekretninski biznis, automatski je i reakcija radnika negativna", rekao je Samir Hadžić iz Stožera za obranu brodogradilišta Uljanik.

Uljanikova Uprava tvrdi da prenamjena vojarne nije povezana sa strateškim partnerom, nego s problemom smještaja u prebukiranim turističkim kapacitetima.

Korporativne komunikacije Uljanik Grupe navode da je postojao veliki problem sa smještajem kooperanata, stranih servisera te tehničkih timova samih brodovlasnika. Osiguravanje prenoćišta imalo bi značajan utjecaj na pravovremenost izvršenja preuzetih obveza, dodaju Koorporativne komunikacije.

Iz IDS-a pak niječu bilo kakvu povezanost s Končarom, unatoč njegovoj donedavnoj bliskoj suradnji s Ivanom Jakovčićem. "Ne predstavlja nam nikakav politički problem iz razloga jer nismo sudjelovali u biranju strateškog partnera niti u davanju zaloga na tu zgradu", kazao je Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika.

Osim ovog osiguranja Končar se dodatno zaštitio i pravom prvenstva u naplati nakon prodaje broda za čiji je dovršetak pozajmio novac.

U Ugovoru o zajmu Kermas energije d.o.o. i Uljanika d.d. stoji među ostalim da će se priljev od isporuke broda osloboditi obveza u iznosu od 105 milijuna eura koji će se prvo koristiti za podmirenje obveze za povrat zajma zajmodavcu. U Ugovoru stoji i da je to regulirano Planom restrukturiranja. No, ni Končar ni Uprava Uljanika danas nisu željeli komentirati ovu ugovornu stavku u planu koji naposljetku nisu odobrile ni Vlada ni Europska komisija.

Na jutrašnjem sastanku s Končarom radnici su doznali da u njegovoj viziji veći dio Uljanika više neće biti brodogradilište. "Od Uljanika za brodogradilište bi ostao otok s mostom, jedan dio Sahare a sve ostalo bi se diverzificiralo."

Diverzifikacija pritom znači uglavnom turističku djelatnost.