Đakićev sin priveden u policiju zbog govora mržnje

Na obavijesni razgovor u zgradu Policijske uprave Virovitičko-podravske priveden je 22-godišnji Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, objavljene na društvenim mrežama. Đakić će prenoćiti u policijskom pritvoru.

Dvadesetdvogodišnji Ivan Đakić u ponedjeljak je na svome Facebook profilu postavio šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koji u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim prijateljima srbićima sretan božić".

Tu je objavu Ivan Đakić vrlo brzo obrisao te se ispričao "svima koje je uvrijedio. "Podijelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minutu. To nije moje mišljenje i ovim putem se ispričavam svima koje sam uvrijedio te im čestitam Božić", rekao je za portal Index.

I Vlada i HDZ najoštrije su osudili takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti stegovni postupak.

O Đakićevoj objavi oglasio se i SDSS na posebnoj konferenciji za medije u utorak ujutro.

Inače, saborski zastupnik HDZ-a i čelnik Hvidre Josip Đakić najoštrije je osudio objavu svoga sina. - Izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka, koji nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje, stoji u reakciji Josipa Đakića na sinov postupak, a poslanoj Hini.

HNS osudio ispad Ivana Đakića

Hrvatska narodna stranka priopćila je da je zgrožena Facebook objavom Ivana Đakića kojom se "širi govor mržnje i potiče na netrepeljivost" te da očekuje brzu reakciju nadležnih institucija. "Ovakvim postupcima, fizičkom ili verbalnom nasilju i govoru mržnje s bilo koje osnove, u 2019. u demokratski uređenim zemljama ne smije biti mjesta", navodi se u priopćenju HNS.