Strateške partnere Uljanika još se ne otkriva

U Zagrebu je održan sastanak predstavnika Uprave Uljanik grupe, sindikata i Ministarstva gospodarstva o spašavanju dvaju brodogradilišta - Uljanika i 3. maja. No, ni danas socijalni partneri i javnost nisu doznali tko su sve zainteresirani strateški partneri.

Analize pokazuju da je cijeli proces restrukturiranja težak oko 800 milijuna eura, a strateški partner u njemu mora sudjelovati s barem 50% tog iznosa, dakle s najmanje 400 milijuna eura. Ponude bi trebale biti objavljene za nekoliko dana.

Neslužbeno se zna samo da je zainteresirana australska Scenic grupa, a potvrđene su ponude Pomorskog instituta iz Splita te ponuda Brodosplita u suradnji s talijanskim Fincantierijem.

Predsjednik Uprave pulskog Uljanika Emil Bulić rekao je da su danas podnijeli izvještaj socijalnim partnerima, ministarstvu gospodarstva i predstavnicima ministarstva financija o pregovorima s potencijalnim strateškim partnerima, o dinamici dubinskog snimanja i o trenutnim poduzimanjima kako bi se u što kraćem vremenu pristupilo fazi restrukturiranja u kojoj će pronaći rješenje za održivost brodogradnje.

- Na natječaj se javilo šest zainteresiranih partnera i investitora. Pregovori će trajati nekoliko dana, rekao je Bulić.

Dodao je kako su njihovi pregovori u interesu svih vjerovnika Uljanik grupe te kako s obzirom na tajnost podataka ne mogu izaći s imenima potencijalnih investitora. Smatra kako je hrvatska javnost upućena u cijeli proces i kako je stvoren pravni okvir za najboljeg ponuđača koji još nije dovršen. Postupak je u fazi dubinskog snimanja i postupak još uvijek traje. Još nisu donijeli odluku i postupak je vrlo transparentan.

- Kada završimo pregovore, javnost ćemo obavijestiti o svemu, istaknuo je Bulić.
- Po prvi puta ima nade, postoji spremnost strateških partnera, i nadam se da ćemo kroz nekoliko dana moći razgovarati za Uljanik, 3. maj i za to kako da radnici premoste proces u postupku odabira, izrade plana restrukturiranja, usuglašavanja s Bruxellesom i početak rada. Nama je najvažnije da opstane brodogradnja. Ako krene brodogradnja, krenut će i industrija, rekao je Mladen Novosel iz SSSH. 

-  Ročište o pokretanju stečaja Uljanik Brodogradilišta - 29. ožujka
- Ponude za Uljanik na procjeni, raskinuta dva ugovora, Fina predlaže stečaj
- Proučavaju se ponude potencijalnih partnera Uljanika
- Za Uljanik i 3. maj tri ponude? 


Nakon sastanka ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da su pristigle ponude ozbiljne i da se na njih može računati.

-  Ovo je početak jednog procesa u koji ulazimo zajedničkim snagama. Napravit ćemo sve da u 3. maju do stečaja 6. veljače ne dođe. Upravi ćemo dati vrijeme da napravi kvalitetnu analizu ponude, na osnovu koje koje će Uprava, Nadzorni odbor i Skupština društva donijeti odluku, dodao je.

- Pitanje je bilo i imamo li partnera koji želi i financijski može pratiti restruktiriranje koje će stajati oko 800 milijuna eura - 50% partner, 50% država. Na sastanku je postavljeno i pitanje kako premostiti financiranje brodogradnje do trenutka dok se strateki partner ne uključi. Želimo partnera koji sa državom može stvoriti zdravo jezgro revitalizacije brodogradnje, rekao je ministar Horvat.Dakle, odluku će na kraju razgovora donijeti Uprava, Nadzorni odbor i skupština društva, a Vladu, kaže ministar horvat najviše zanima imaju li partnera koji može financijski pratiti restrukturiranje.

Najhitnije je da se do 6. veljače spriječi stečaj u 3. maju te pronađe početnih 150 milijuna kuna. I privatni partner i Vlada, kaže, moraju biti svjesni cijene restrukturiranja Uljanika i 3. maja. Ukupni program restrukturiranja iziskuje 800 milijuna eura, poraspodijeljeno 50% partner a 50% države.

Tako je državni udjel u restukturiranju oko 3 milijarde kuna. Veći od toga ne smije biti zbog pravila Europske unije, koja će nakon odabira partnera morati još potvrditi cijeli proces restrukturiranja Uljanika.