Horvat: I dalje sam optimističan

U emisiji "A sada Vlada" Hrvatskoga radija, u srijedu ujutro, gostovao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ministar Darko Horvat je na početku odgovorio na pitanje "smatra li da je brodogradnja dugoročno održiva priča".

- Želimo dugoročno održivi proces i proces koji neće "visjeti na državnim subvencijama". Uspijemo li u tome napravili smo u tome, a ako ne uspijemo, imat ćemo određenu odgovornost jer smo se usudili zagrebati ispod te "čudne površine" i staviti na stol relevantne podatke. Do današnjeg dana Hrvatsku je brodogradnja koštala enormne novce.

Ministar Horvat kaže da je velika kočnica što se problemi pojedinih gospodarskog subjekata vuku još iz 80-tih godina, "a i mentalni sklop unutar njih je isti kao u to vrijeme".

Dodaje da oni traže partnera koji je ozbiljan i koji će htjeti kontinutet brodogradnje u Puli i u Rijeci.

Prema ministru Horvatu, Upravi treba dati pet do sedam dana da analizira ponude pa će onda doći pred hrvatsku javnost s imenima ponuđača.

- Želimo imati partnera koji financijski i na svaki drugi način želi doći do zdrave situacije. A ne mentalnim sklopom kakav sad imamo. Želimo posao na način kako se obavlja u Italiji, Nizozemskoj ili Njemačkoj.

Ministar Darko Horvat dodaje da moraju naći partnera koji je spreman ući u rizik sanacije situacije, a radi se o minusu od oko 800 milijuna eura.

- Partner će morati dokazati da može ući s barem 400 milijuna eura, do odluke Vlade hoće li ući sa svojih 400 milijuna eura. Bez takvog jednog partnera ovaj proces perspektivu nema.

Što se tiče isplata plaća radnicima za prosinac i siječanj, ministar kaže da odgovorna Vlada neće pustiti radnike "da u agoniji proživljavaju proces restrukturiranja.

- Mora se osmisliti model međufinanciranja s partnerom koji bude odabran.

Ministar zaključuje da je optimističan po pitanju brodogradnje, koja će u manjim gabaritima, bez obzira na broj zaposlenih i obim poslova, bez državne pomoći, u sljedećih 10 godina moći funkcionirati na tržišnim osnovama, kako u Puli, tako i u Rijeci.