Tema dana: Tajna zamrzivača u Palovcu

Nečuveni zločin u selu Palovec u Međimurju šokirao je javnost. Iako je dio medija prenio neslužbenu informaciju da je Smiljana Srnec priznala ubojstvo svoje sestre Jasmine Dominić prije 19 godina, takve službene potvrde nema, čeka se još i obdukcija pronađenog tijela.

Kakvu priču može ispričati sadržaj jednog običnog kućnog zamrzivača u obiteljskoj kući u ovom bizarnom slučaju razgovaralo se u emisiji Tema dana HRT-a. Gosti su bili umirovljeni predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Dušan Zečević, umirovljeni načelnik odsjeka za potrage policijske uprave zagrebačke Željko Pul i psihologinja Mirjana Nazor.

Na pitanje u kakvom bi stanju moglo biti tijelo ubijene nakon 19 godina u Zamrzivaču Zečević je rekao da ako je zamrzivač bio stalno uključen u struju onda je tijelo dobro očuvano, a ako su ga isključivali to može poremetiti stanje tijela.

- Obdukcijom će doznati uzrok smrti, a to ovisi o stanju tijela. Ako je tijelo bilo zamrznuto onda je za očekivati da će biti u dobrom stanju i da će se obdukcijom moći utvrditi eventualne ozljede ili druga patološka stanja. Identitet će se najvjerojatnije raditi dijelom iz DNK, rekao je.
Odvjetnik tvrdi da sestra nije priznala ubojstvo Jasmine Dominić
Umirovljeni načelnik odsjeka za potrage policijske uprave zagrebačke Željko Pul rekao je kako smatra na temelju iskustva i raspoloživih podataka drži da su na određeni način službenici PU međimurske imali određenih taktičkih pogrešaka u početku odnosno u samom zaprimanju prijave o nestanku osobe.

- Što se tiče pretraživanja kuće ono nije nužno prilikom zaprimanja prijave o nestanka osobe. No policija je morala doći do indicija, javnog pogovora, određenih činjenice i sve to isprovjeravati te nakon određenog protoka vremena to sve izanalizirati i tada ponovno poduzimati dodatne mjere i radnje. Posao policije nije trebao stati niti jednog trenutka, a trebali su se uključiti i kolege iz krim policije iz odsjeka za krvne delikte koji bi pripomogli, rekao je Pul.

Na pitanje kakav bi to bio poremećaj osobe koja bi nakon ubojstva tijelo zadržala u kući pored obitelji  i djece psihologinja Mirjana Nazor rekla je da joj je teško postavljati dijagnozu jer je to psihijatrijska domena.

- Ono što mogu sa sigurnošću reći da je toj osobi teško narušeno mentalno zdravlje kad je uspjela tolike godine funkcionirati znajući da je to tijelo u neposrednoj blizini njezine obitelji, rekla je Nazor.

Zečević je rekao da je puno toga sam vidio u svojoj karijeri, puno strašnih stvari, ali ovako nešto nikad.

- Mislim da nitko niti u Hrvatskoj nije doživio takav slučaj, uvjeren je Zečević.

Na konstataciju kako se osobe s poremećajem ličnosti uspijevaju sakriti takve strašne stvari i ostaviti dojam dobre osobe Nazor je rekla da je upravo to karakteristika poremećenih ličnosti.

- Ostavljaju dojam sasvim normalne, ljubazne osobe koja je čak rado prihvaćena u susjedstvu, a nažalost iza te maske stoji nešto sasvim drugo. Očito je ona stvari uspjela držati ispod površine. Možda će sad to izaći na površinu pa će biti donekle lakše razumjeti što se to događalo kroz sve ove godine, rekla je Nazor.