Glavni ravnatelj HRT-a: HRT je izložen političkom pritisku, ovo je udar na novinarstvo

Čelništvo HRT-a, u povodu bojkotiranja javnog servisa od strane udruga i stranaka koje ne žele davati izjave niti gostovati na HRT-u do 2. ožujka i novinarskog prosvjeda, održalo je konferenciju za medije.

Medijima se obratio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

- HRT je izložen do sada neviđenom političkom pritisku. Ovo smatramo udarom na novinarstvo, na javnu televiziju i tražimo zaštitu od političkih pritisaka. Tražimo da političke stranke, a i različite skupine HRT ne koriste za svoje interese, dnevnopolitičke obračune i u svrhu predizborne kampanje, rekao je Bačić.

- Naglašavamo da HRT-om upravljamo u skladu sa zakonom po najvišim poslovnim i medijskim standardima. Dobrodošli su svi oni koji su to spremni poštovati. Ne možemo dozvoliti nasilje nad kolegama i pojedinim skupinama pojedinaca da budu privilegirani kao što je to bio slučaj u neka bivša vremena, rekao je glavni ravnatelj HRT-a.

- HRT je javni servis koji je dostupan svima. Zgroženi smo optužbama o cenzuri, riječ je zlonamjernim manipulacijama. HRT kao javna televizija otvoren je svim društvenim skupinama, civilnim udrugama i političkim strankama. Novinari HRT-a svoj posao obavljaju isključivo profesionalno, objektivno i nepristrano, rekao je Kazimir Bačić.

Na novinarski upit zašto je HRT reagirao "tek nakon što su se najavljenom bojkotu HRT-a od strane udruga pridružile i neke oporbene političke stranke" odgovorio je ravnatelj Programa HRT-a Renato Kunić, rekavši kako "niti jedna od tih udruga nije izbacila HRT sa bilo kojeg događanja te reakcija HRT-a nema veze s politikom, već sa činjenicom da je HRT bio onemogućen u obavljanju svog posla".

Ravnatelj Poslovne jedinice Produkcija HRT-a Damir Novinić osvrnuo se na tužbe koje je HRT podnio protiv nekih novinara i medija, istaknuvši kako se "tužbe nisu dogodile zbog mišljenja, suprotno onome što možemo često vidjeti, već zbog neistina koje su implicirale kriminal koji nije ničime dokazan".

- Od 109 tisuća članaka napisanih u zadnje dvije godine u kojima se spominje HRT, HRT je tužio 33 puta. I ne prvi puta, kao što se to često imputira u medijima. Ravnatelj Radman je tužio pet puta, ravnatelj prije je tužio šest puta. Ja samo pozivam na činjenice, a ne iznošenje neistina i to još zakrivenih nekim plaštom interesa, rekao je Novinić.

Na pitanje o tužbama odgovarao je i glavni tajnik HRT-a Toni Caratan, rekavši kako je HRT u protekle dvije godine podignuo 33 tužbe, od čega je sedam protiv glavnih urednika medija jer su odbili objaviti ispravak te da je HRT u skladu sa zaključkom Odbora za medije Hrvatskog sabora krenuo u postupak mirenja u postupcima koji su pokrenuti prema nakladnicima.

Podsjećamo, zbog navedenog je bojkota danas Gordan Maras zamolio ekipu HRT-a da napusti konferenciju za novinare zagrebačkog SDP-a.
Maras bojkotirao HRT
Nakon toga glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uputio je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti, Saboru i Vladi te svim hrvatskim medijima.

Na konferenciji su bili glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, članovi Ravnateljstva HRT-a Renato Kunić i Damir Novinić te glavni urednici HTV-a Bruno Kovačević, HR-a Eliana Čandrlić Glibota te glavna urednica portala i nelinearnih medijskih usluga HRT-a Andrea Arežina Grgičević.