Prosvjed "Sinova i kćeri Neretve" nezadovoljnih zdravstvenom zaštitom

Nezadovoljni zdravstvenom zaštitom stanovnici doline Neretve održali su miran prosvjed na Jadranskoj magistrali kod Opuzena u organizaciji građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve".

Pedesetak prosvjednika, među kojima i obitelj preminulog Gabrijela Bebića, šetnjom preko pješačkog prijelaza od 14 do 17 sati zaustavili su promet Jadranskom magistralom. Traže bolju zdravstvenu zaštitu, ponajprije za djecu, odnosno izgradnju županijske bolnice regionalne važnosti, jačanje zdravstvenog kadra, nabavu krvnih analizatora za ordinacije i hitnu pomoć, zdravstvenu zaštitu dostupnu 24 sata svakog dana u tjednu te uspostavu medicinske helikopterske službe.

Ivan Matičević iz građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" izjavio je za Hinu da je cilj prosvjeda traženje da se u tom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije uredi trenutačno zanemarena zdravstvena skrb.

- Nemamo više sluha za obećanja, ni sutra ni sad. Već 29 godina slušamo istu priču. Djeca umiru radi sustava i pojedinaca. To više ne želimo dopustiti. Divimo se kakva smo turistička zemlja, a mi se ovdje borimo za osnovna ljudska prava, rekao je Matičević. Ocijenio je da je dosadašnje razgovore Ministarstvo zdravstva 'iskoristilo za svoj PR' kako bi se situacija zamaskirala.

Najavio je da će se prosvjedi nastaviti svakog tjedna dokle god se ne izbore za temeljna ljudska prava.