Palić: U Austriji se čudili 'gromkoj šutnji našeg veleposlanstva'

Katolička crkva u Koruškoj donijela je odluku da ne dopusti održavanje mise na Bleiburgu. Smatraju kako se komemoracija u sklopu koje se služi misa - politički instrumentalizira i šteti ugledu Crkve. Odluka je donesena nakon temeljite analize lanjskog skupa ali i mnogobrojnih razgovora predstavnika biskupskih konferencija Austrije i Hrvatske. U razgovorima je sudjelovao hvarski biskup i generalni tajnik HBK-a monsinjor Petar Palić koji je bio gost Teme dana.

Hrvatska biskupska konferencija odbacila je razloge koji se navode, a političari su podijeljeni.

- Nije bilo puno razgovora. Prošle godine je bio jedan razgovor u veljači. Austrijska biskupska konferencija (ABK) zasjedala u lipnju i ove godine smo u veljači imali susret. Mi smo iznijeli argument da se euharistijskim slavljem želimo pomoliti za sve žrtve - sve drugo prelazi u politizaciju. Na samom susretu i oni su se čudili 'gromkoj šutnji našeg veleposlanstva', kazao je monsinjor Palić. Dodao je kako je ova stav trenutnog dijecezanskog upravitelja biskupije Burg-Klagenfurt Guggenbergera, a ne biskupa. 

- Guggenberger se pozvao na odredbu koja postoji u zakoniku Kanonskog prava u kojemu stoji da ako jedan biskup slavi eugaristiju na području druge biskupije - treba tražiti dopuštenje. Pravilo se odnosi na biskupe, sve ostalo je predmet nekih drugih razgovora, dodao je Palić.

- Treba reći jasno i glasno, da svaki simbol koji nije u skladu s dostojanstvom samoga slavlja, šteti samom slavlju i komemoraciji. To je za osudu, kazao je monsinjor Palić komentirajući rigororozne kazne koje je Austrija propisala za isticanje bilo kakvog fašističkog i ustaškog znakovlja i poruka. Na pitanje treba li tako nešto napraviti i Hrvatska kazao je kako "to treba prepustiti onima koji donose zakone".

- Kod nas je dalek put - mi se moramo suočiti s prošlošću na svim razinama. Teško je davati preporuke. Vode se razgovori na svim razinama, a povijest treba prepustiti povjesničarima i onima koji su stručni u tom području, zaključio je monsinjor Palić. 

U priopćenju Koruške katoličke crkve, među ostalim, stoji da "ukupna slika ove manifestacije pokraj Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve". Može li takva rečenica biti napisana bez suglasnosti Vatikana, te kako unutar samih odnosa u crkvi -  tumačiti korak koji je Koruška katolička crkva odlučila poduzeti objasnio je Silvije Tomašević.

- Papa Franjo želi da biskupi preuzmu što više odgovornosti. Monsinjor Schwartz koji je bio biskup od 2001., a postavio ga je Ivan Pavao II. - zamijenjen je 2018. On je dopuštao mise i dobio je premještaj u bečku nadbiskupiju. Njegovu dužnost obavalja vikar Guggenberg. Slika Europe u kojoj jača neonacizam i rasizam, vjerojatno je utjecala na odluku da se misa zabrani. To svakako u sadašnjoj Europi nije prikladno, kazao je Tomašević.