Relković: "HDZ treba župana"

Na pitanje možemo li već sada predvidjeti koalicijsku kombinatoriku i što možemo očekivati, politički analitičar i urednika portala besplatnapolitika.hr Ivica Relković u večerašnjoj Temi dana je kazao da zapravo najviše pažnje privlači situacija odnosa HDZ-a i Darka Milinovića i ima li HDZ uz potencijalne partnere dovoljno ruku za još jedno poluvrijeme jer je besmisleno ići u prijevremene izbore samo radi istog rezultata.

- HDZ zapravo treba župana i to je njihov put. Međutim, ako rezultat ne bude veći nego prije, mislim da će se HDZ morati zamisliti smije li zazivati prave izbore koji uključuju župana, rekao je.

Dodao je da se postavlja pitanje jesu li ovo izbori u kojima imamo prvo poluvrijeme, smatra da će rezultati HDZ staviti pod upitnik.

- Ovdje su se prepolovile dvije najjače liste s prethodnih izbora - HDZ se podijelio na dvije i automatski više ne može pobijediti. Ali prepolovila se i nezavisna lista gdje je bila nezavisna scena plus HSP. Sada i tu imamo dva izlaska i moramo vidjeti kako će se sve posložiti, rekao je Relković.
Izbori u Lici - Milinović: Morat ćemo sjesti i dogovoriti se
Komentirajući izjavu Ante Dabe da je nezavisna lista spremna podržati onoga tko ponudi bolje projekte, Relković ne zna tko će što moći nuditi jer je župan taj koji je izvršna vlast i nudi proračun i projekte.

- Ovdje je za nezavisnu scenu bitno da joj ovakvi izbori ne odgovaraju jer nema homogenizirajući efekt - ona nije stranka, a ne možete svoje članske iskaznice dovesti do birača. Zato je nužno da tu scenu da budu normalni i redovni izbori onda kada oni idu u svoj sljedeći mandat. Nije pitanje HSP-a, niti Bure promjena hoće li se dogoditi još jedni izbori uz koga god da stanu. Ključ je Milinovića i HDZ-a, hoće li oni sjesti za stol, dodao je.

Govorio je o predizbornoj kampanji, rekao je da su ovi izbori, u trenutku kada je okidač HDZ-a rekao da u njih ide, postali prevelik teret, što se vidi po broj u ministara koji su otišli u Liku u borbi koja djeluje kao da je parlamentarna razina ili veća od europske.

- Po tome vidimo da se u njih ušlo po krivim procjenama HDZ-a na terenu. Župan je izvršan vlast i da bi išli bilo kakvi projekti, mora se s njime sjesti, dodao je.

Rekao je da rezultata još nemamo jer je ličko-senjska županija nemoguća anketno - niti jedan od 4 grada (Gospić, Otočac, Senj, Novalju) ne možete preslikati i rezultati u svakom gradu su potpuno drugačiji.

- Tamo gdje dominira, i prije ovog raspada HDZ, u drugom gradu može dominirati nezavisna scena. Svaki grad, svaka općina je svoj svijet i ankete su gotovo nemoguće, dodao je.