Proglašen stečaj za Uljanikovu tvrtku Proizvodnja opreme

Na web stranicama e-oglasne ploče Ministarstva pravosuđa objavljeno je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanikovom tvrtkom Proizvodnja opreme d.d. iz Vodnjana, s današnjim danom. Sud je za 13. kolovoza zakazao ispitno ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke sa više od 6,2 milijun kuna utvrđenog duga.

U dosadašnjem tijeku postupka direktor Uljanik Proizvodnje opreme Armando Banković izjavio je da je ta tvrtka prije nekoliko mjeseci imalo preko 140 zaposlenika, a danas ih ima 65, pri čemu je većina koja je otišla išla "trbuhom za kruhom". Istaknuo je i kako je društvo vezano za proizvodnju brodske opreme, da su unazad par godina svi kapaciteti bili vezani za Uljanik, a prije toga je 70 posto kapaciteta radilo za vanjske firme. Kazao je i kako zaposlenici nisu primili plaću sedam mjeseci.

Predložio je da se pričeka s otvaranjem stečaja dok se ne vidi što će biti sa Uljanik Brodogradilištem i Brodogradilištem 3. maj, kao i ostalim društvima iz grupe, jer prema svima ovo društvo ima potraživanja, a prema navodima nadređenih možda bi ipak i uspjeli s restrukturiranjem i nastavkom proizvodnje.
Dodao je i kako je za brod koji je na navozu u Uljaniku preostalo još 80 tisuća sati za realizaciju preuzetih obveza od strane Uljanik Proizvodnja opreme d.d. te da ima materijal za rad na brodu za 3. maj, odnosno za izradu cijele gornje površine broda.

S druge strane, stečajna upraviteljica Milena Veljović naglasila je da dužnik ima imovinu koja se sastoji od nekretnina, postrojenja i opreme, materijalne imovine u pripremi, zaliha i potraživanja te kratkotrajne imovine. Na većini nekretnina su upisane hipoteke Istarske kreditne banke Umag d.d., dok su neke nekretnine neopterećene, a vrijednost nekretnina procjenjuje se na oko 156 milijuna kuna. No, ističe se i da je Uljanik Proizvodnja opreme dala u zalog nekretnine u svom vlasništvu za druga društva - Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište d.d. te temeljem tih kredita dug iznosi 81,3 milijuna kuna bez obračunatih kamata.

U srijedu je novo ročište o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka nad riječkim 3. majem, idući tjedan za Uljanik brodogradilište iz Pule, a početkom svibnja za krovnu tvrtku Uljanik d.d.