Žižek vs. Peterson - debata stoljeća

Najiščekivaniji intelektualni događaj godine, filozofski dvoboj Slavoja Žižeka i Jordana Petersona, kojega neki nazivaju i "debatom stoljeća" mogli ste pratiti večeras na Prvom programu HRT-a. Snimku u cijelosti pogledajte 26. travnja na Trećem programu.

Intelektualno nadmetanje pod nazivom "Sreća: kapitalizam protiv marksizma" rasprodalo je najveću dvoranu u Torontu, u noći s 19. na 20. travnja.

Klinički psihijatar, kanadski sveučilišni profesor Jordan Peterson, proglašen je jednim od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, a prije više od godinu dana izazvao je na intelektualni dvoboj Slavoja Žižeka, slovenskog sveučilišnog profesora i ravnatelja londonskog instituta Birkbeck, koji je i sam desetljećima prisutan na globalnoj filozofskoj sceni. Žižek je bačenu rukavicu napokon prihvatio, a mediji su događaj odmah nazvali "sukobom divova".

U razgovoru na temu sreća Peterson je kazao kako smatra da je "sreća nuspojava, nešto što vas snađe". "Podložni smo silama u sebi koje nisu pod kontrolom volje, a tako je i sa srećom. Ne možete se natjerati biti sretni. Možda se uspijete natjerati da budete nesretni, ali ne i sretni". 

Žižek pak kaže da "za sreću ne smijete imati previše demokracije jer to donosi breme odgovornosti".

- Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar, dodaje. 

Pozivajući se na izjave Winstona Churchilla o demokraciji Peterson kaže da je "riječ o najgorem obliku vladavine koji postoji osim svih ostalih oblika. Isto bi se moglo reći i za kapitalizam. Riječ je o najgorem obliku ekonomskog sustava osim svih ostalih koje smo ikad iskušali".U raspravi o postmodernom neomarksizmu Žižek je inzistirao da Peterson konkretno imenuje koga smatra takvim i gdje uopće vidi ikakav marksizam. "Ja vidim samo posve impotentno moraliziranje", kazao je Žižek.  Peterson je potom naveo da organizacije poput Heterodoksne akademije Jonathana Haidta i slične imaju manjak konzervativnih glasova u društvenim znanostima. Istaknuo je da se prema istraživanjima koje smatra pouzdanim oko 25% znanstvenika u SAD-u s područja društvenih znanosti smatra marksistima.

Debatu stoljeća popratili su i analizirali brojni svjetski mediji, a HRT je jedina televizija u Europi koja je za svoje gledatelje uspjela dobiti prava na prikazivanje ovog intelektualnog okršaja od svjetske važnosti.