Grabar-Kitarović: Mislim da postoji svjetlo na kraju tunela

Nakon posjeta kineskog veleposlanstva brodogradilištima Uljanik i Treći maj, svi čekaju odgovor na pitanje: Mogu li ih oni spasiti?

- Kinezi u Puli i Rijeci: prve reakcije vrlo pozitivne

Za radnike pulskog i riječkog brodogradilišta i današnji praznik prolazi u znaku neizvjesnosti.

Vodstvo kineske tvrtke jučer je posjetilo Uljanik i 3. maj, a prije odlaska, u zagrebačkoj zračnoj luci još će se jedanput sastati s ministrom Darkom Horvatom.

Jesu li zainteresirani za ulaganje koje bi spasilo naša brodogradilišta, trebalo bi se znati za nekoliko dana.

Dolazak kineskog izaslanstva komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Mislim da postoji svjetlo na kraju tunela i nadam se da će uspjeti ovo što se trenutno pregovara između Vlade i potencijalnog ulagača, rekla je predsjednica.
Santini: Velik potez Plenkovića oko Kineza

Posljednjih je tjedana najavljen je cijeli niz mogućih kineskih investicija. Od izgradnje stadiona, otvaranja tisuća radnih mjesta, investiranja u infrastrukturu...

- Mi ćemo vjerojatno nešto isto morati napraviti, uvijek očekujemo da nam netko drugi nešto riješi. Mislim da je veliki potez premijera Plenkovića bio pozvati kineskog premijera. On očito ima jednu viziju strategije i politike Kine. Ponudio je Uljanik i Treći maj jer bi to moglo biti na crti strategije koju Kinezi žele provesti. Zapravo se "vraća stara Venecija". Samo sada Kinezi idu prema zapadu. Imaju poslove u Veneciji, imaju veliki interes u Rijeci kao i što se tiče nizinske pruge. No, pitanje je imamo li još znanja ili smo tijekom 30-godišnje ignorantske politike izgubili znanje. Ako oni dođu, oni od brodogradilišta mogu napraviti nekakvu servisnu radionicu do onoga da budu istraživački centri", ističe ekonomski analitičar Guste Santini koji je gostovao u Studiju 4.

Santini dodaje da je Hrvatska imala veliku masu znanja vezano uz brodogradnju.

- Tragedija je da je od te perjanice sada nastao problem. Naša je politika se dosta nespretno i nesretno ponašala. Kineze je otkrio premijer Plenković, manje više se prije ta politika ignorirala. I Švicarska je ušla u tu priču. Kinezi su jedna od najvećih nacija u povijesti čovječanstva. Sve što je za naše pojmove milijun, za njih je milijarda. Ovo što ono čine, oni ostvaraju svoj koncept.

Ekonomski stručnjak dodaje "da ne bi bilo dobro da balkanski mentalitet uđe u te pregovore" jer Kinezi su "preveliki".

- Mi možemo uništiti sve pregovore, kaže Santini dodajući da je Kina radoholičarska zemlja te da će se priča o sindikatima u brodogradilištima potpuno marginalizirati.

Dodaje Santini da se ozbiljne reforme ne mogu obaviti u četiri godine te da ne postoji kontinuitet.

- Mi smo mnoge stvari radili krivo, tu je i pitanje odnosa, interesa te neznanja.

Što je još rekao profesor Santini pogledajte u priloženom videu.