Oglasilo se Pavićevo ministarstvo o zahtjevu Ustavnog suda

Ustavni sud (USUD) zatražio je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava očitovanje o financiranju spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi, za koju sindikati i oporbeni političari tvrde da je usmjerena protiv referendumske inicijative "67 je previše". Predsjednik suda Miroslav Šeparović od ministra Marka Pavića zatražio je da hitno, i to u roku od 24 sata, dostavi detaljne podatke o financiranju spotova.
Sindikati "67 je previše" traže ostavku ministra Pavića
Sindikati u utrci s vremenom: U 5 dana trebaju prikupiti 125.000 potpisa
● Pavić: Referendum o mirovinama stajat će 45 milijardi kuna

- USUD će od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražiti detaljno izvješće o utrošku sredstava za spotove: koliko je predviđeno, koliko je dosad utrošeno i da li su za to predviđena sredstva u proračunu i koja je njihova namjena. Da bi se USUD u ovom slučaju koristio svojim nadzornim ovlastima mora se raditi o grubim povredama pravila demokratske procedure koja dokidaju mogućnost građana da se izjašnjavaju na referendumu. Sudu zasad nisu predočeni takvi dokazi. Pratit ćemo situaciju i nakon očitovanja ministarstva odlučiti treba li što poduzeti, kazao je Miroslav Šeparović Hini.

I u Saboru o TV spotovima i referendumima

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić poručio je u slobodnom govoru u Saboru da ministar Marko Pavić kampanjom i spotovima ismijava građane za njihove novce, a tvrdnje da bi realizacija sindikalnih zahtjeva mirovinski sustav stajala 45 milijardi kuna nazvao je "čistom laži".

Od ministra Pavića i premijera Plenkovića očekuje odgovore na pitanja "koji je cilj kampanje s obzirom na to da je Zakon o mirovinskom osiguranju na snazi od 1. siječnja, koliko je sredstava za nju predviđeno i utrošeno, s koje proračunske pozicije te jesu li te usluge bile predmet javne nabave".Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić odbacio je prozivke da Vlada provodi protureferendumsku kampanju, ustrajući da je riječ o informativnoj kampanji. Dodao je kako "sindikati provode referendumsku inicijativu protiv mirovinske reforme uz obilnu političku i logističku potporu oporbenih stranaka" pa je to možda "razlog skromnom odazivu građana potpisivanju inicijative".

Oporbi je spočitnuo kako ih nije smetalo kada su ministri Kukuriku koalicije javno protivili  referendumu o definiciji braka. SDP-ovce je prozvao i da se nisu bunili kad gradonačelnici Rijeke i Siska nisu dali postaviti štandove za inicijative "U ime obitelji" i "Istina o Istanbulskoj".

Očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava o zahtjevu Ustavnog suda

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava priopćili su da su zaprimili zahtjev Ustavnog suda o kojem će se očitovati.

Istaknuli su kako je referendum demokratsko pravo, ali da je Vlada dužna kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodi i što one donose.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.