Plenković, Horvat i Marić o stečaju Uljanika d.d.

Nakon što se odluka tjednima odgađala u stečaju je završila i krovna tvrtka Uljanik grupe - Uljanik d.d.. Sudac Trgovačkog suda u Pazinu odluku je obrazložio tvrdnjom da nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša. Uljanik d.d. vlasnik je 11 tvrtki unutar grupe. U šest je već proglašen stečaj. No većinski je vlasnik i 3. maja zbog čega se strepi i u Rijeci. Uljanik d.d. je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je, po najnovijim podacima, blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna, istaknuto je na današnjem ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka. 

Sudac Damir Rabar rekao je kako nema olakotnih okolnosti, nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša. 

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda, osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera, radi razmatranja buduće tehničke suradnje. Po riječima suca Rabara, ta suradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju.   
Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica. 

Da li će i nad drugim brodogradilištem iz sastava grupe, riječkim 3. majem biti otvoren stečaj znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja. 

Do sada je šest članica Uljanik grupe završilo u stečaju - sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel, a od početka ovoga Uljanik Brodogradilište i Uljanik Shipbuilding Computer Sistems (USCS). 

- Od danas na dalje, sudac je imao zakonski rok od tri dana o otvaranju stečajnog postupka, da bi onda u tom nekom razdoblju društvo počelo funkcionirati u stečajnim uvjetima s primjenom stečajnog zakona. Sustav više ne može funkcionirati po tržišnoj osnovi, postoji formalni okvir prema kojem će stečajni upravitelj funkcionirati. Mi očekujemo da je to možda jedina šansa sada da sustav dobije neki nužni protok sredstava da se osigura minimalno funkcioniranje sustave, rekao je nakon ročišta predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić.
Javio se i naš reporter Marko Percan, a koji je pratio ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu.
Cerovac: Neki žele u tvrtku, ali radi svojih interesa

Sindikalist Boris Cerovac u razgovoru za HRT kaže "da valjda politici odgovara da bude proglašen stečaj".

- Osobno mislim da neki sada uživaju u tome što se dogodilo s Uljanikom te očekuju da će ući u Uljanik i nastaviti neku proizvodnju. To su oni koji nikada nisu radili u Uljaniku, koji su se možda javljali kao strateški partneri. Možda sada vide priliku u preuzimanju Uljanika. Nadam se da nitko nije prekrižio sindikate jer vidim da neki pričaju da mi tu više nitša ne možemo. Sindikati i dalje postoje.
Dodaje da ima dosta vrijednosti u Uljaniku i da bi neki htjeli ući u tvrtku vizavi svojega interesa.

Što će sada biti s radnicima?

- Upitno je mogu li se radnici namiriti. Imaju potraživanja za plaće, regres, božićnice..., dodaje Cerovac.

- Želimo da Uljanik i dalje bude ponos ovoga grada i Istre. Ne bi htjeli da ode u nečije ruke.

Postavlja se i pitanje što je s brodovima koji su na navozima u Uljaniku.

- Ti brodovi se mogu odraditi i nastaviti, država isto može dio novca vratiti u proračun. Što se tiče jaružala, nečinjenje od strane Vlade, dovodimo se u situaciju da su iz dana u dan sve veća dugovanja. Svako čekanje za proračun znači sve veće izdvajanje. Ako treba mi ćemo to odraditi do kraja, ali ne na način kako država sada radi, a ne radi ništa. U Uljaniku ima radnika koji su spremni nastaviti raditi i onih koji bi se rado vratili, ali moraju postojati garancije.

Horvat komentirao stečaj i najavio novi dolazak Kineza

- Primio sam tu informaciju svjestan činjenice da su neke stvari, za koje smo u ovom trenutku bili u završnoj fazi i razgovora i dogovora, a vezani su uz tri, odnosno četiri broda koji su na navozima, mogli ispregovarati i mimo stečajnog procesa. Ali proces ide dalje i nastavljamo razgovore i s Jan de Nulom i s kolegama iz Kanade o modalitetu završetka tih brodova, da li u pulskom ili riječkom škveru ili negdje drugdje", rekao je Darko Horvat u izjavi novinarima na marginama konferencije 4. industrijska revolucija.

Stečaj je komentirao i premijer Andrej Plenković.

- Rekao sam i neki dan, stečaj nije likvidacija, to je novi korak. Za radnike to otvara mogućnosti. Ministar Pavić radi na tome intenzivno da se radnicima isplati naknada za nezaposlene koja im pripada i da se preko agencije za radnička potraživanja također isplate plaće. Njegovi stručnjaci i stručnjaci zavoda za zapošljavanje su već pripremili svoje timove, koji će posebno pristupiti svim radnicima.
I on je ponovio kako u ponedjeljak stiže tehničko izaslanstvo kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC).

"Obveze države po jamstvima za Uljanik 4,5 milijarde kuna"

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak da formalni čin stečaja Uljanika d.d. ne mora nužno značiti kraj proizvodnje i radnih mjesta, dok su obveze države poznate - do sada je po osnovi protestranih jamstava za ugovorene brodove plaćeno ukupno 3,1 milijarde kuna, a očekuje se plaćanje još 1,5 milijarde kuna, pa je riječ o ukupnom iznosu jamstava za tu grupu od oko 4,5 milijarde kuna.

Marić je naglasio da je riječ o glavnici, a na to još idu kamate i drugi troškovi.To su velike sume, koje su porezni obveznici morali platiti iz državnog proračuna, istaknuo je, dodavši da je dobra stvar da se uspjelo javne financije dovesti na takvu razinu da mogu adekvatno podnijeti taj jednokratni, veliki šok.