Relković: Marić preduhitrio trenutak da možda bude smijenjen

Iako Vlada pokušava reći da je ovo uz znanje premijera, odnosno da je ta ostavka najavljena, ona možda jest u tom smislu bila dio nečega što je premijer znao, no teško da je ovakav način bio dogovoren i da je ovo koordinirano s Vladom, smatra Ivica Relković, politički analitičar.

- Mislim da hrvatska javnost već poznaje jedan trenutak kada je Vlada bila zbunjena, sjećamo se gospodina Strmote, ovo je puno više ličilo na to nego na koordiniranu dogovorenu akciju jer pored vas sjede ministri, pored vas sjedi netko drugi, vi u tom trenutku medijima objavljujete svoju ostavku. Mislim da takav oblik dogovorenog istupa ne bi bio u dogovorenom aranžmanu, onako kako se do sada u takvim situacijama ponašao Andrej Plenković. Bio bi ministar uz njega, vjerojatno bi mu zahvalio na dosadašnjem radu i vjerojatno bi rekao da je to dio jednog političkog procesa u kojem ministar sada ide biti saborski zastupnik, tvrdi Ivica Relković.

- Ovdje se, kaže, iskočilo iz tog obrasca i ne vidimo da se iskočilo tako da bi to bio dogovor, ali da je teret kako izvršiti rekonstrukciju Vlade, a da to ne bude rezultat pritiska javnosti, pritiska nekih drugih stranaka, taj se teret slaže. Mi ćemo vidjeti kako će završiti to što će se onda i zvati rekonstrukcija, hoće li i neki drugi ministri odstupiti na ovakav način pa će se znati što imamo kao rekonstrukciju ili će ostali doći do trenutka kada Andrej Plenković kao premijer objavljuje koja je to rekonstrukcija.

- Goran Marić podnio ostavku; U Vladi razgovori o rekonstrukciji

- Budući da je najavljena rekonstrukcija, budući da ju mi očekujemo idućih dana, a ne tjedana, ostavka iznenađuje jer nisu ovi medijski napisi trajali dva i pol dana pa je nekome treći dan toga bilo dosta, znači ovo je trajalo i ako je znanje da se ide u rekonstrukciju, sad je samo pitanje i svake osobe za sebe je li i Goran Marić nezadovoljan nekim situacijama, što se na njemu zapravo i vidi pa je preduhitrio trenutak da bude možda smijenjen zajedno s drugima.

- Marić: U huškačkoj atmosferi istina prva nastrada

Je li Marić činio suprotno onome što je trebao raditi u svom ministarstvu?

- Ovo opravdanje koje je ministar danas rekao, naime, kolokvijalno rečeno on se zamjerio mnogima koji su na ovaj ili onaj način uživali ono što im ne pripada, a vezano za državnu imovinu, koje je on kroz svoje dosadašnje djelovanje priveo javnome interesu, tu vjerojatno ima istine. Međutim, to je posao ministarstva koje upravo zato i osnovano, a koliko je on u tome bio uspješan to je jedna priča. On nije dao ostavku zbog uspješnosti ili neuspješnosti, on je dao ostavku što medijski napisi koji već tijekom dužeg razdoblja, a vezano za sumnju u korištenje svoje pozicije za partikularne interese, a na štetu javnoga interesa, upravo suprotno onome što je trebao raditi u resoru koji je vodio, na određeni način ga kompromitira.

- Reakcije na Marićevu ostavku

Dvije su razine, jedna je moguća kaznena odgovornost, s druge strane je politička odgovornost, a bio je nedosljedan u objašnjenjima oko nekretninskih poslova, objašnjava prof dr. sc. Pero Maldini, sa Sveučilišta u Dubrovniku.

- To se u demokratskim društvima i očekuje, dakle, nije dovoljno da se nekome i dokaže, bitno je za pravosuđe, ali kod političke odgovornosti ja bih rekao da je ovo snaga vlasti da može na odgovarajući način, dakle, pri samoj sumnji u sukob interesa ili korištenje javnih pozicija za partikularne, odnosno osobne interese, da se mora zbog toga snositi odgovornost.

Politička funkcija je i jedna i druga

U principu ih ne bi trebalo dijeliti, riječ je o dva stupa vlasti i neovisno kojem stupu se pripada, riječ je o javnim dužnosnicima najvišega ranga. Prema tome, upozorava Maldini, politička odgovornost bi se trebala odnositi na sve funkcije.

- Dakle, ova jedna pozicija utješne nagrade, gdje će oni biti saborski zastupnici, ne znam koliko je dobra njima samima s obzirom da su se povukli iz izvršne vlasti, ne vidim zašto su se zadržali u saborskim klupama. Ako je riječ o odgovornosti, ako je riječ o činu koji bi trebao biti normalan u demokratskim društvima. Odlazak s jedne pozicije na drugu baca sjenu na časni čin ostavke.

- Oporba skupila potpise za opoziv ministara Tolušića, Žalac, Kujundžića i Pavića