Olakšice mladima i poduzetnicima, manji PDV ugostiteljima, skuplji sokovi, alkohol i cigarete

Premijer i ministar financija predstavili su novi, četvrti krug porezne reforme koji bi gospodarstvu trebao donijeti dodatno rasterećenje od 3,7 milijardi kuna. Riješena je i posljednja nepoznanica, PDV na hranu ugostiteljima ipak će pasti na 13%, a uvodi se i poseban porez na slatke sokove te veće trošarine na cigarete i alkohol.

- Poslodavci pozdravljaju nove mjere, ali imaju pitanja
- Most predstavio svoje prijedloge poreznog rasterećenja
- SDP: Plaća mora rasti svima
- Hotelijeri najavili rast plaća za 10 posto

U novom, četvrtom krugu porezne reforme na prvom je mjestu - porezno rasterećenje mladih. Tako bi se onima do 25 godina porezna obveza smanjila za 100 posto, a za mlade od 26 do 30 godina za 50 posto. Opća stopa PDV-a od 1. siječnja iduće godine, snižava se na 24 posto. Snižava se stopa PDV-a za hranu u ugostiteljstvu, i to na 13 posto. Neoporezivi postaju i mnogi primici zaposlenih, od troška smještaja i prehrane za zaposlene do troškova vrtića, dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, kada ga poslodavci plaćaju za zaposlenike.

Uvodi se i novi oblik zdravstvenog poreza - povećat će se i trošarina na duhanske proizvode i alkoholna pića. Porez na dobit od 12 posto primjenjivat će se na sve tvrtke s godišnjim prihodom do 7 i pol milijuna kuna. Najnovije porezne izmjene, zajedno s onima iz prethodne 3 godine, građanima i poduzetnicima donose porezno rasterećenje od ukupno 10 milijardi kuna.

- Ovo je politika odgovornih dobrih gospodara koji ne rasipaju novac poreznih obveznika, inteligentno i korisno ga raspoređuju i distribuiraju. Svi koji nas promatraju s prilično istančanom dioptrijom, možemo reći, gledaju na apotekarskoj vagi, vide da imamo precizan i jasno zacrtan smjer - poručio je na predstavljanju premijer Andrej Plenković.

Demografska revitalizacija

- Odlučili smo da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a da onima od 26 do 30 godina porezno rasterećenje bude 50%. Zašto je to bitno? Bitno je da oni koji ulaze na tržište rada, koji donose odabir hoće li koristiti slobodu kretanja, koju ranije generacije u ovoj mjeri nisu mogle niti zamisliti, a kamo li koristiti, da dobiju u svojoj ranoj fazi aktivnoga poslovnoga života određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj - objasnio je premijer.

Rasterećenje poduzetnika

- Predložit ćemo povećanje praga prihoda, tj. primitaka s 3 na 7,5 milijuna kuna za plaćanje poreza na dobit od 12%.  Zašto je to bitno? Tako 93 posto hrvatskih poduzetnika ulazi u stopu od 12 posto, objasnio je također premijer. Poslodavcima će, kaže, omogućiti niz mjera da svojim radnicima i zaposlenicima neoporezivo isplate različite naknade i troškove.

Oporezivanje bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera

- Mi smo Vlada koja je svjesna određenih procesa u društvu na koje treba reagirati. Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Čuli ste i od ministra financija i ministarstva zdravstva - problem pretilosti je izražen, ovo mjerom nastojat ćemo da se ta konzumacija smanji i da se to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Jednako tako revidirat ćemo trošarine koje se odnose na duhanske proizvode i na alkoholna pića - rekao je premijer.

Stopa od 13 posto za ugostitelje

- Mi smo također nakon temeljite rasprave na Vladi, s našim partnerima i u HDZ-u odlučili donijeti mjeru smanjene stope PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima s 25 na 13%. Izlazimo u susret činjenici da je Hrvatska turistička zemlja, znate da je smještaj u turizmu već sada u stopi od 13%. Pratit ćemo efekte ove mjere, rekao je premijer. Neke mjere, ističe, mogu stupiti na snagu i prije 1. siječnja 2020.

Barić: Rasterećenje mladih nije diskriminatorno

Pitanje koje se nameće od samog početka kada je iz Vlade stigla najava o poreznom rasterećenju mladih, odnosno kako će onima do 25 godina ukinuti porez na dohodak, a onima do 30 godina smanjiti za 50% jest: je li riječ o diskriminaciji? Ministar financija Zdravko Marić odgovara kako su probali kroz porezni sustav dati nekakav poticaj.

- Gledamo da se mladima otvori dodatna perspektiva, na tragu razmišljanja  da u početnoj fazi radnoga vijeka imaju određenu vrstu dodatnog benefita i stimulansa. To se može reflektirati ne samo u demografskom, nego i socijalnom dijelu. U tom trenutku razmišljaju i o kupnji prve nekretnine, i o stvaranju obitelji. Negdje moramo povući granic. Međutim ono što je ključno, ne mora biti da će plaća pasti, ne mora biti, može napredovati, dobiti uzdržavanog člana... Porezni sustav ne definira tko ima koliku plaću, objasnio je ministar financija mjeru poreznog rasterećenja mladih.

Hoće li smanjenje PDV-a na pripremanje hrane u ugostiteljstvu povećati plaće? Ministar kaže kako ne želi stvarati nerealna očekivanja.

- Kroz ove mjere najveći naglasak stavljamo na sektor ugostiteljstva jer u pravilu pripada segmentu malog i srednjeg poduzetništva. Na kraju se priča svede samo na PDV. I sami su najavili da će dio tog novca pretočiti u plaće zaposlenika, ne želim imati nerealna očekivanja, na njima je red. Naša uloga i zadaća je ne sjediti skrštenih ruku, ali na poslodavcima je da te mjere i prepoznaju.

Pogledajte cijelu konferenciju predstavljanja poreznih reformi: