SDP: Plaća mora rasti svima

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić izjavio je u Splitu, komentirajući četvrti krug porezne reforme po kojem poskupljuju slatki sokovi, cigarete i alkohol, a ugostitelji dobivaju niži PDV na hranu, da je opet riječ o skromnoj poreznoj reformi ako se ona uopće može tako nazvati.

- Poslodavci pozdravljaju nove mjere, ali imaju pitanja
- Most predstavio svoje prijedloge poreznog rasterećenja
- SDP: Plaća mora rasti svima
- Hotelijeri najavili rast plaća za 10 posto

Od najavljenih 3,7 milijarda kuna već je, rekao je, više od dvije milijarde apsorbirano kad se spustila opća stopa PDV-a s 25 na 24 posto, a ostaju tek dvije mjere - jedna za mlade kojima će se plaća povećati i druga mjera koja je donesena u zadnji čas za ugostitelje, ali samo za spremanje i posluživanje hrane, gdje je PDV smanjen s 25 na 13 posto, što, kako tvrdi, definitivno nije dovoljno.

- Ja bih prije svega to gledao iz perspektive onoga što smo mi kao stranka predlagali, a to je da se plaće povećaju svim ljudima koji danas plaćaju porez u Hrvatskoj i to na način da se poveća osobni odbitak s 3800 na pet tisuća kuna, što bi rezultiralo porastom plaće od 330 do 500 kuna za oko 700 tisuća ljudi, naglasio je Grčić. 

Iz Hrvatske ne odlaze samo mladi ljudi od 20 do 30 godina, kojih je prošle godine otišlo deset tisuća, rekao je i dodao da je isto toliko odselilo i onih između 30 i 40 godina te još deset tisuća onih između 40 i 50 godina. "Kako ćemo njima pomoći?", upitao je.