Grabar-Kitarović: Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju Hrvatskoj radioteleviziji. Komentirala je, među ostalim, pogrešnu interpretaciju izjave koju je dala tijekom boravka u Izraelu, a prenio ju je Jerusalem Post. Podsjetimo, sporni dio objavljenog teksta, da je BiH pod kontrolom militantnog islama, list je ubrzo sam povukao.

- Nju sam ja oštro opovrgnula, ali isto tako i izraelski veleposlanik koji je bio nazočan na sastanku, i uostalom sam Jerusalem Post je to skinuo iz članka. Međutim, reakcije koje su stigle od nekih bosanskohercegovačkih političara bile su ne samo neprimjerene, nego i agresivne i potpuno u neskladu s bilo kakvim kodom diplomatskog ponašanja, a kad je riječ o domaćim dušebrižnicima, njih prepuštam domaćoj javnosti, izjavila je predsjednica.

Ponovila je kako je Hrvatska Bosni i Hercegovini prijateljska zemlja, a da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda u toj zemlji te da se "nedostatak političke vizije, rezultata u radu, gospodarskih, socijalnih i drugih programa ne može vječito mijenjati agresivnom retorikom i izmišljanjem nekog nepostojećeg neprijatelja".

"Hrvatski policajci rade zakonito"

Opovrgnula je navode da Hrvatska odrađuje dio prljavog posla za EU vezano za migrante te poručila da se Hrvatska drži zakona i propisa, ali i da na svojim granicama brani i druge europske države. Komentirajući izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o tome da postoje dokazi o nasilju hrvatske policije nad migrantima, Grabar-Kitarović pozvala je na objavu takvih dokaza svakoga tko ih ima, ističući da će Ministarstvo unutarnjih poslova istražiti svaki slučaj.

Mišljenja je da pučka pravobraniteljica Lora Vidović treba propitivati postupanja policije prema migrantima jer je, istaknula je predsjednica, njezina dužnost braniti ljudska prava sviju, ali i da mora prihvatiti i odgovore MUP-a. Dodala je da pravobraniteljica mora razgovarati i s ljudima koji žive u pograničnim područjima kako bi se vidjelo kako se oni osjećaju.

- Ja imam potpuno suosjećanje prema migrantima, ali kao što sam rekla, moramo razlučiti između onih koji jednostavno žele ilegalno prelaziti granicu iz nekih svojih razloga i onih kojima je pomoć stvarno potrebna, dakle oni koji su stvarni azilanti", ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Ne donositi ishitrene odluke o povlačenju vojnika iz Afganistana

Što se tiče nedavnog terorističkog napada u Afganistanu gdje je smrtno stradao skupnik Josip Briški i gdje su ozlijeđena još dvojica vojnika u misiji NATO-a, istaknula je da nije bilo nikakvih sigurnosnih propusta prema infomacijama koje ima te da je zaražila vrlo detaljnu istragu. Objasnila je da iz iskustva zna da je u Kabulu i drugim gradovima gust promet i "kaos" koji otežavaju manevriranje čak i kada se prepozna potencijalan teroristički napad. Najavila je da će se ići u nabavu bolje opreme, a posebno vozila.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Ovo je prvi puta da nam se tako nešto dogodilo u 16 godina našeg sudjelovanja u misiji u Afganistanu, što znači da su naši vojnici doista vrhunski osposobljeni i profesionalni. U Hrvatskoj vojsci nisu kukavice. To su ljudi koji znaju u kakvu situaciju odlaze. Nekima od njih bitna je i činjenica da financijski više zarađuju u Afganistanu nego u Hrvatskoj, međutim odlaze pripremljeni, osposobljeni, vrhunski, profesionalni i znaju što ih čeka i poštuju te protokole, istaknula je predsjednica. Dodala je da kao vrhovna zapovjednica vojsku iz Afganistana neće povući prije nego što se konzultira sa zapovjednicima Hrvatske vojske.

O kandidaturi nakon Oluje

Predsjednica pozdravlja poreznu reformu, ali i kaže da je pomalo razočarana, jer je očekivala ambicioznije mjere. Mjeru poreza na dohodak za mlade od 25 do 30 godina u potpunosti pozdravlja jer je demografski usmjerena, ali očekivala je veće rasterećenje dohotka za sve. O kandidaturi za drugi mandat bit će riječi poslije obljetnice Oluje, rekla je. Na medijska nagađanja da će u njezinu izbornom stožeru biti Ivan Anušić, Damir Jelić, Davor Ivo Stier i Ivan Penava predsjednica samo uzvraća, kako te ljude beskrajno cijeni.

Predsjednica je rekla da bi željela otići na koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu, ali da 4. kolovoza s Ministarstvom obrane organiziraju prijem u Kninu. Za Thompsona predsjednica kaže da su već o svemu razgovarali te da je pjevač odlučno ustvrdio kako nikada nije pjevao pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara.