Reakcije na uhićenje i osudu novinara Duhačeka

Uhićenje novinara Gordana Duhačeka već je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, a danas su reagirali i Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije, koji smatraju da je riječ o nedopustivom pritisku na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednom u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku.

- Gordanu Duhačeku kazna od 754 kune
- Policija: Duhaček nije poštovao dogovor

- Gospodin je uhićen ne zbog objave na Twitteru, već zato što se nije odazvao pozivu policije. Tražio sam kompletno izvješće od ravnatelja policije i kad ga budem dobio objavit ćemo javno, izjavio je ministar Davor Božinović. Upitan zašto je novinar cijeli dan zadržan u policiji pojasnio kako je to uobičajen postupak. Kazao je kako nije točno da policija ne reagira kad se na društvenim mrežama piše "ZDS", a reagira na satiru i vrijeđanje policije rekavši da "policija ne prati posebne profile, ali kad dobije informaciju, onda reagira i ako smatra da postoji sumnja na počinjenje nekog prekršaja reagira prema prekršajnom sudu". Istaknuo je kako Vlada ni u kojem slučaju ne ograničava medijske slobode niti zastrašuje novinare.

Duhaček: Moj je primjer samo jedan u nizu

- Zbog obiteljskih razloga mnogo sam vremena provodio u BiH, ali sam s policijom bio u kontaktu, imali su moju adresu i broj mobitela. Ja sam netko tko je konstantno razgovarao s hrvatskom policijom, netko tko je došao u najveću policijsku postaju u gradu i državi. Rekao sam, evo tu sam, tu su ti neki prekršajni prijedlozi, želim razgovarati, spojite me s nadležnima. Znači ta ideja da sam bio nedostupan i da sam nekako pokušao pobjeći je jednostavno netočna, tvrdi Gordan Duhaček. Dodaje da, otkad je minstar Božinović preuzeo resor - postoji veća presija na slobodu izražavanja te da je njegov primjer jedan u nizu.

Plenković: Orkestriranje radi discipliniranja novinara je apsolutna nebuloza

- Imam dojam da je nevjerojatna lakoća optuživanja Vlade, politike, nekakvoga vrha koji 'orkestrira ponašanje policije' i ide za tim da uhićuje i 'disciplinira' novinare. To su apsolutne nebuloze. Vjerojatno će takve laži kroz glasove nekih trbuhozborki i trbuhozboraca postati štosevi za koji dan. To najodlučnije odbacujem, izjavio je premijer Andrej Plenković

Grabar-Kitarović na Twitteru citirala Voltairea 

- Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ, napisala je predsjednica na Twitteru. Novinara Indexa Gordana Duhačeka predsjednica nije imenovala, ali je citirala Voltairea: "Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš."

Gong: Nedopustiv pritisak na novinare i urušavanje slobode medija

- Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, koji se priprema preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a, događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima, ističe Gong reagirajući na privođenje Duhačeka zbog, kako navode, satirične pjesmice na Twitteru. Gong ističe da su mediji u Hrvatskoj zatrpani tisućama tužbi, političari šikaniraju novinarke i novinare, a policija ih proganja: legitimira ih po redakcijama. Argumentiraju to i slučajem Đurđice Klancir. Izražavaju i ozbiljnu zabrinutost radom pravosuđa zbog za javnost zatvorene sudnice i prijetnje suca Krešimira Ožanića Duhačeku, koju je objavio portal Index, a oko koje Gong zahtijeva žurnu reakciju DSV-a i Ministarstva pravosuđa.

Milanović: Ovo nije policija, ovo je HDZ

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako je Duhaček prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tweetova u kojima se rugao policiji, ustvrdivši kako je nalog za to došao s vrha i da je to režimska stvar. "Ovo nije policija, ovo je HDZ, zla mater hrvatske demokracije i barijera za budućnost Hrvatske, rekao je Milanović te dodao kako će sad subkulturnom poklič zbog kojega je Duhaćek osuđer - tek sad postati "mainstream". Nije želio komentirati navode da je prekršajni sudac u predmetu protiv novinara došao pred njegovu ćeliju i najavio mu da će biti osuđen, jer nije svjedočio tom događaju.

Povjerenica VE-a za ljudska prava osudila privođenje Duhačeka

- Uhićenje i izricanje novčane kazne hrvatskom novinaru Gordanu Duhačeku zbog njegovih objava na Twitteru su čisto zastrašivanje medija. Pozivam hrvatske vlasti da zaštite slobodu medija i izbjegnu neprimjeren pritisak na novinare", objavila je na Twitteru ", tvitala je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

Glavašević: Ispitati postupanje suca prema Duhačeku

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević izjavio je da je policija izložena pritisku radikalnih ultrakonzervativnih skupina i da je zbog toga u slučaju privođenja novinara Indexa Gordana Duhačeka došlo do vrlo selektivne optužbe za vrijeđanje službenih osoba i moralnih osjećaja građana. Posebno je pitanje, nastavio je, postupanje suca Krešimira Ožanića prema Duhačeku. Glavašević je stoga pozvao predsjednika Vrhovnog suda, ali i DSV da to ispitaju. Najavio je da je njegov Klub zastupnika HSU-a i nezavisnih zastupnika pokrenuo inicijativu kako bi zajedno razmotrili i predložili izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader nije izravno komentirao izjavu Zorana Milanovića kako je nalog za uhićenje novinara Indexa "došao s vrha", te da "iza ovoga stoji režim", ali je poručio kako je sve što dolazi od njega "poznato".