Maldini: Rezultati istraživanja nisu neočekivani

Prof. dr. sc. Pero Maldini, politički analitičar, komentirao je rezultate istraživanja i rekao da se nije dogodila nikakva bitna promjena koju nismo očekivali.

- Izdiferencirala su se tri kandidata koji nose 4 petina glasova u odnosu na sve ostale, rekao je.

- Ako bi došli u nekoj kombinaciji jedni protiv drugih, rezultati su očekivani, zato što je desno biračko tijelo malo jače, a raspoređuje se na dva kandidata u odnosu na lijevo biračko tijelo, naglasio je Maldini.

Istaknuo je kako je interesantno da bi dio SDP-ovih birača, u slučaju da dođe do sraza dvoje desnih kandidata, glasovao za onog "desnijeg", odnosno za Miroslava Škoru, a ne za Kolindu Grabar-Kitarović. Razlog je iritiranost birača nekonzistentnom politikom predsjednice, osobito na ideološkoj šetnji između ljevice i desnice u želji da se svidi što širem dijelu biračkoga tijela.

- Ništa posebno i neočekivano, istaknuo je.
[EKSKLUZIVNO] HRejting u Dnevniku HTV-a: Kako bi mogao izgledati drugi krug predsjedničkih izbora
HDZ ima stabilnih 27,6 posto, SDP raste i ima 24,8 posto, to za Maldinija nije iznenađenje.

- HDZ ima stabilnu poziciju i tu nema iznenađenja. Porast SDP-a nije zbog sadržajnih promjena u iskoraku stranke u smislu programa, već zbog razočaranosti njihovih birača koji su dali glas, prije svega, Živom zidu i koji su se opet vratili SDP-u, razočarani Živim zidom, rekao je i dodao kako je drugi razlog porastu rejtinga SDP-a i to što su dobili predstavnika u Europskom parlamentu, što je bio vjetar u leđa njihovoj popularnosti. No smatra da je glavni razlog porasta popularnosti to što je u nekoliko proteklih mjeseci SDP zatomio unutarstranačke sukobe. Maldini ističe kako sve to ipak nije dovoljno da bi se rejting zadržao te dodaje da će dosta toga ovisiti o izbornoj kampanji pa se štošta može promijeniti i poremetiti gore navedene postotke.