Povučeni lijekovi protiv žgaravice, iz agencije za lijekove kažu: "Bez panike!"

Europska agencija za lijekove zatražila je da se s tržišta povuku bezreceptni lijekovi protiv žgaravice Ranix i Ranital, zbog sumnji da sadržavaju N-nitrozodimetilamin (NDMA), tvar koja može uzrokovati rak. U Hrvatskoj ih svakodnevno uzimaju tisuće ljudi, no iz agencije za lijekove poručuju - razloga za paniku nema. Na tržištu su i dalje lijekovi koji sadrže istu tvar - Peptoran i Gastrobel.

- U Ranixu i Ranitalu pronađeno je nitrozaminsko onečišenje i oni su povučeni. Ukoliko se lijekovi sa takvim onečišćenjima uzimaju dugo i u visokim dozama oni kod životinja doista izazivaju razvoj određenih neoplazmi. Kod čovjeka zapravo još takvih podataka nemamo. Ne znamo jesu li podaci sa životinjskih modela primjenjivi kod ljudi. Moguće je da - da, i zato su svjetski regulatori dali zadatak svima da promijene proizvodne procese kako bi se potpuno eliminirao potencijalni rizik za pacijente. Ovo je jedna vrsta mjere predostrožnosti, izjavio je Darko Krnić iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode. Dodao je da kliničkih istraživanja na ljudima nema, jer bi bilo neetično njima davati jednu takvu tvar.

Sličan problem i s lijekovima za tlak

- Eventualne efekte nitrozaminskog onečišćenja možemo vidjeti kod ljudi koji su lijek uzimali u dugom vremenskom periodu u visokim dozama. To se vidjelo pri testiranju životinja. Imali smo sličnu priču s nitrozaminskim onečišćenjem kod ljekova koji snižavaju krvni tlak. Europska agencija za lijekove dala je u tom slučaju procjenu - ukoliko bi 100 tisuća pacijenata lijek uzimalo 6 godina u najvećoj mogućoj dozi - imali bi 22 dodatna slučaja neoplazmi izazvanih onečišćenjem, zaključio je Darko Krnić.

"Lijekovi nisu bomboni"

U cijelom slučaju liječnici upozoravaju na problem uzimanja lijekova bez recepta. Krnić se nada pozitovnom pomaku. Poručuje kako "lijekovi nisu bomboni te da se itekako treba držati uputi liječnika i uputstava u samome lijeku". Nije sramota pitati, posavjetujte se i s ljekarnikom i s liječnikom. Na tržištu postoje različiti lijekovi za rješavanje istih problema, zaključio je.