Partneri zadovoljni najavom podizanja plaća

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala po 2 posto. Sindikati prosvjete nisu zadovoljni takvim horizontalnim povećanjem. Oni traže povećanje koeficijenta složenosti poslova i nastavljaju sa štrajkom. Na tu odluku pristižu reakcije.

-
Sindikati prosvjete bijesni, štrajk u školama se nastavlja
- Poruka premijera iznenadila ostale sindikate

Štromar: Očekujemo razgovore Vlade i sindikata o korekciji koeficijenata

- Ovo je prvi korak, s njim smo zadovoljni, ali očekujemo drugi korak - vrlo brzo. Očekujemo razgovore između Vlade i sindikata kako bi korigirali i koeficijente. Reforma je u školama, i sad su došli na red učitelji - sve smo odradili, izjavio je potpredsjednik Vlade Predag Štromar (HNS). Kazao je kako je HNS u dvije godine puno napravio za ovu Vladu, vezano za stabilnost i reforme u obrazovanju, gradnju, digitalizaciju itd. te da će iduću godinu dana iskoristiti kako bi odradili sve da građanima bude bolje. Današnjom odlukom, dodao je - mnogi mogu biti zadovoljni. Vezano za mirovinsku reformu kazao je kako se HNS zalaže za jačanje II. stupa.

Divjak: Prosvjetari izborili povećanje za sve

- Pokazuje se da sredstava za povećanje plaća ima, to je dobra vijest. Također se pokazuje da su prosvjetari odigrali ključnu ulogu i izborili povećanje za sve. To se vidi po koeficijentima koji su sada na stolu, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. No dodala je kako "moramo razumijeti da posebni položaj škola i prosvjetnih radnika treba staviti u fokus i jasno poslati poruku".

Bačić: Vlada nije podlegla ucjenama sindikata

- Odlukom i najavom povećanja osnovice od 6,12 posto Vlada ustraje u onom što od prvog dana govori - da će voditi računa o svima - profesorima, učiteljima, liječnicima, vatrogascima, a da pritom neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, izjavio je Branko Bačić novinarima u Saboru. Dodao je kako podizanjem osobnog odbitka s 3800 na 4000 Vlada omogućava da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću. Naglašava da Vlada nije podlegla ucjenama sindikata.

Da je premijerova najava povećanja plaća njegova kapitulacija, kaže Bačić, mogu reći samo zlonamjerni. Ponovio je kako su i do sada govorili o horizontalnom povećanju plaća.

SDSS: Razuman prijedlog za povećanje plaća

- Klub zastupnika SDSS-a misli da je premijerov prijedlog u ovom trenutku razuman. Razuman zato što nitko neće biti segregiran i zato što nećemo za mjesec dana imati novu skupinu zahtjeva u odnosu prema Vladi, nego će se to odnositi na sve. Razuman je i zato što ministarstvu ostavlja mogućnost da u tri koraka razmotri kako je moguće ispuniti taj zahtjev s obzirom na dinamiku punjenja proračuna. Razuman je i zato što se odustaje od planiranog smanjenja stope PDV-a jer u protivnom taj zahtjev ne bi mogao biti ispunjen, istaknuo je Milorad Pupovac u raspravi u Saboru.