"Upali iskru pravde u mraku pravosuđa"

"Upali iskru pravde u mraku pravosuđa" - slogan je pod kojim su se studenti iz zadarske udruge 'Antifjaka' okupili večeras na prosvjedu pred Županijskim sudom u Zadru. Okupili su se zbog odluke suca istrage da se osumnjičenici za višestruko silovanje maloljetnice mogu braniti sa slobode. 

- Predsjednica iz Vukovara o pravosuđu
- Analiza sudskog procesa u Zadru
- Javnost šokirana odlukom suda o seksualnom zlostavljanju 

Uz potporu žrtvama, zbog licemjerja prozivaju društvo i sustav koji traže opravdanje za nasilje, a propituju ponašanje žrtve.

- Odlučili smo se na jedan simboličan način napraviti sprovod hrvatskom pravosuđu. U društvu se mora stvoriti klima u kojoj ljudi moraju glasno govoriti o nasilju, kazala je Monika Marić, članica KSS-a "Antifjaka".

Darija Mišlov Baković izjavila je da smatra da bi trebalo biti više ljudi, da se konačno nešto napravi. Šačica smo, malo nas je, ali se ne predajemo, dodaje.U subotu prosvjedi pod nazivom "Pravda za djevojčice"

U subotu će se u nekoliko gradova u Hrvatskoj održati prosvjed pod nazivom "Pravda za djevojčice". Održat će se u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

U Zagrebu će se prosvjed održati na Trgu kralja Tomislava u 10 sati. Organiziraju ga Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna.

Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi su najavljeni i u Zadru, Splitu, Rijeci te Puli i Osijeku.