Hrvatski europarlamentarci pozvali EK da potvrdi spremnost RH za Schengen

Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor. Poručili su to zajedničkim pismom Europskoj komisiji hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

Pismo je uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.
Slovenski europarlamentarci pisali protiv ulaska Hrvatske u Schengen

- Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen o čemu će se odlučivati sutra, 22. listopada, navodi se u zajedničkom pismu objavljenom iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Pismo potpisuju svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu - Biljana Borzan, Valter Flego, Mislav Kolakušić, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Dubravka Šuica, Ruža TomašićŽeljana Zovko.

Šarec protiv toga da Junckerova Komisija odučuje o hrvatskoj spremnosti za Schengen