Trideset godina od pada Berlinskog zida: Merkel o antisemitizmu i rasizmu, Plenković o ujedinjenju

U Berlinu se okupila politička elita iz cijele Europe kako bi obilježila 30 godina od pada Berlinskog zida, simbola hladnog rata, ideološke i geopolitičke podijeljenosti poslijeratne Europe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se tijekom obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida za pojačanu borbu protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, a građane je pozvala da se i dalje bore za svoja prava.

- Nema tog zida, da je ne znam kako širok i visok, koji ne bi mogao biti probijen, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel govoreći u Kapelici pomirenja koja stoji na mjestu nekadašnjeg brisanog prostora uz Berlinski zid.

Ona je podsjetila da je na tom mjestu do 1985. stajala Crkva pomirenja koju su vlasti srušile jer je ometala kontrolu granice prema Zapadnom Berlinu.

- To nije bilo ništa drugo nego čin podcjenjivanja ljudskog dostojanstva, rekla je Angela Merkel, do 1990. i sama građanka Istočne Njemačke.Njemačka kancelarka, obraćajući se gostima u memorijalnom centru Bernauer Strasse, među kojima su i predsjednici država i vlada istočnih članica Europske unije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, podsjetila je i na one koji su ubijeni u pokušaju prelaska Berlinskog zida.

- Podsjećam na one koji su ubijeni na Zidu samo zato što su htjeli slobodu, rekla je Merkel i pritom upozorila na 75.000 onih koji su u DDR-u bili zatočeni zbog pokušaja bijega na Zapad.

Njemačka kancelarka podsjetila je i na ostale povijesne događaje koji su se dogodili 9. studenog, poput tzv. Kristalne noći kada je 1938. paljenjem sinagoga počeo organizirani progon Židova.

- Za postignuća ujedinjene Europe poput demokracije, pravne države i očuvanja ljudskih prava uvijek se iznova trebamo boriti, rekla je Merkel, koja je zaključila da je ta borba u vrijeme globalnih promjena "aktualnija nego ikad".

Komemoracija na Bernauer Strasseu jedna je od manifestacija koje se održavaju u sklopu obilježavanja 30 godina od pada Berlinskog zida.

U subotu navečer ispred Brandenburških vrata održava se središnja svečanost na kojoj će govoriti i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Iz Hrvatske je na obilježavanje godišnjice pada Zida doputovao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Plenković: Pad Berlinskog zida stvorio uvjete za europsko jedinstvo

- Danas obilježavamo 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, simbola sloma komunizma, čime je okončana podjela Europe, zacrtan put ujedinjenja Njemačke te dan novi zamah europskom projektu, koji je osigurao pomirenje i prosperitet europskih naroda, napisao je Plenković na svom Twitter-profilu.

- Hrvatska je kao članica EU-a "danas dio ujedinjene i demokratske Europe, sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije te jasnoj osudi totalitarnih režima 20. stoljeća - nacizma, fašizma i komunizma", dodao je.
"Političari grade zidove da izazovu strahove i podjele"

Bivši Berlinski zid dug 155 kilometara danas je zeleni pojas popularan među rekreativnim trkačima i biciklistima, no u drugim dijelovima svijeta podižu se nove granice.

Prije trideset godina "ljudi su bili sretni što mogu vidjeti da je moguće srušiti naizgled vječne granice i ujediniti ljude", rekao je Nick Buxton iz Transnacionalnog instituta, "think-tanka" koji je sudjelovao u izradi nedavnog izvješća o granicama.

- Danas smo se vratili u vrijeme kada su političari počeli graditi zidove da izazovu strahove i podjele.

Američki predsjednik Donald Trump želi zid na granici s Meksikom, istočnoeuropske države podigle su žičane ograde kako bi spriječile prolazak migranata, betonska granica dijeli Izraelce od Palestinaca, a brexit nagovješćuje kraj otvorenih granica u Europskoj uniji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši časnik KGB-a, stacioniran iza željezne zavjese u Istočnoj Njemačkoj, nedavno je pak trijumfalno ustvrdio da je moderni liberalizam "zastario".
Žestoki napad Pompea na Kinu i Rusiju

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo oštro je tijekom govora u povodu 30. godišnjice pada Zida u Berlinu kritizirao Kinu i Rusiju i upozorio na to da 9. studenog i pad Berlinskog zida za te zemlje nije razlog za slavlje.

- Rusija, na čelu s bivšim KGB-ovim časnikom nekad stacioniranim u Dresdenu, upada u susjedne države i likvidira svoje političke protivnike, rekao je Mike Pompeo u govoru u Zakladi Koerber u petak aludirajući na nekadašnju špijunsku djelatnost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američki ministar vanjskih poslova položaj oporbe u Kini i Rusiji danas usporedio je s onom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj i rekao da se radi o "režimima za koje je datum pada Zida upozorenje ispunjeno strahom, a ne razlog za slavlje".