Mihalinec: Približavamo se rješenju problema

Sindikati srednjih i osnovnih škola u Banskim dvorima razgovarali su s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem i predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

- HRejting: U Dnevniku smo objavili stavove građana o štrajku
- Premijer Plenković u Dnevniku HTV-a

- Danas je konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima Vlade RH. Jedino što mogu reći je da se približavamo rješavanju problema. Sastanci će se nastaviti i očekujemo da ćemo idući tjedan doći do rješenja koje će ići našim članovima na izjašnjavanje, izjavio je nakon sastanka Branimir Mihalinec. Nije htio otkrivati detalje razgovora, jer kako kaže - time bi ih ugrozili.

- Nama je drago da smo pozvani na razgovor, da smo pričali i da su i jedna i druga strana iznijele argumente. Nadamo se da će sastanaka biti još, izjavila je Ana Tuškan.iz sindikata učitelja. Dodala je kako ničega na stolu nije bilo, nikakvih ponuda. Razgovaralo se o argumentacijama jedne i druge strane, prelazilo se od 1996. pa dalje. Nadamo se rješenju, štrajkačke aktivnosti se nastavljaju i u ponedjeljak ide prosvjed, zaključila je.

- Plenković: Ne ići u školu - nije normalno 
-
Mihalinec: Mi nismo od Vlade dobili poziv na razgovore 

- Obećali smo premijeru da ćemo se odazvati na svaki sastanak, tako se odazivamo i na ovaj, kazao je uoči sastanka Branimir Mihalinec, čelnik sindikata djelatnika u srednjim školama. Dodao je da je baš kupovao prsluke za redare za prosvjed u ponedjeljak. Ne zna što bi mogao očekivati od konzultacijskog sastanka te kakvo bi rješenje mogla ponuditi Vlada.

Na pitanje novinara što bi moglo spriječiti prosvjede u ponedjeljak, kazao je da bi to eventualno moglo biti potpisivanje sporazuma od 6,11% povećanja koeficijenta. I glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan potvrdila je da se sve aktivnosti nastavljaju, odnosno štrajk i pripreme za prosvjed.
Divjak: Vlada radi na novoj ponudi sindikatima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je malo ranije kako se u Vladi radi na tome da se napravi nova ponuda sindikatima obrazovanja. Izjavila je to nakon sastanka u Banskim dvorima gdje su bili i premijer Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić i savjetnik premijera za obrazovanje Radovan FuchsDivjak je istaknula da su stoga bile važne analize Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz plaće. 

- Detaljno smo kroz to prošli. Na koncu, morate ipak biti svjesni da sve ono o čemu smo sad razgovarali najprije mora biti prezentirano socijalnom partneru, dakle sindikatima. To će odraditi Ured premijera, kazala je. Iz Vlade je sa sastanka najprije izašao ministar financija, a nakon njega premijerov savjetnik Fuchs. On je kazao da se razgovaralo o prijedlozima i izračunima te da nije bilo riječi o odlasku ministrice Divjak.

Vladina posljednja ponuda sindikatima

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11% kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12% iduće godine, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2% ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.