Na točki o poskupljenju zagrebačkog otpada nestao kvorum

Zbog nedostatka kvoruma sjednica zagrebačke Gradske skupštine prekinuta je u utorak navečer, na glasovanju o odluci o poskupljenju otpada, a njen nastavak najavljen je za srijedu.

Nakon gotovo trosatne rasprave gradski zastupnici su trebali glasovati o odluci kojom bi od 1. veljače poskupio odvoz smeća, ali zbog nedostatka kvoruma predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet prekinuo je sjednicu i njen nastavak zakazao za srijedu u 9 sati. Dodao je da će se o toj točki glasovati kada se za to stvore uvjeti. 

Točka o poskupljenju odvoza otpada osma je na dnevnom redu od ukupno 41 točke Gradske skupštine.

Zastupnici su danas, u drugom danu sjednice, donijeli proračun Grada Zagreba za 2020. od 8,547 milijardi kuna te dali  "zeleno svjetlo" ZET-u za kredit od 537 milijuna kuna za sljemensku žičaru.

Zagrebačka skupština prihvatila proračun za 2020.
Zagrebačka Gradska skupština usvojila je proračun za 2020. godinu od 8,547 milijardi kuna. Za proračun je glasovalo 28 zastupnika, a protiv je bilo njih 15. Potporu su mu dali su i dosad oporbeni, Neovisni za Hrvatsku Krešimir Kartelo i Bruna Esih. Naime, od 34 oporbena amandmana, gradonačelnik je prihvatio jedino tri amandmana Neovisnih za Hrvatsku. 

- Bandić na meti oporbe zbog kućica na Adventu

Od 44 amandmana prihvaćeno je njih 13 vrijednih 115 mil. kn, a proračun je povećan za još 137 mil. kn, koliko Grad namjerava uprihoditi prodajom poslovnog udjela u APIS-u. Više od 700 mil. kn osigurano je za financiranje gradskih četvrti, u predškolski odgoj ulaganja će premašiti milijardu kuna, za osnovno i srednje školstvo planira se 180 mil. kn, a oko 430 mil. kn planira se za demografske mjere - novčanu pomoć roditeljima odgojiteljima i za novorođenčad, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Za djelatnosti ustanova u kulturi predviđeno je više od 450 mil. kn, a za sport više od 417 mil. kn. Za kapitalna ulaganja, objekte društvene djelatnosti, kulture, školstva, socijale, zdravstva i sporta te za zaštitu spomenika kulture izdvojeno je oko 400 mil. kn, a 420 mil. za gradnju i održavanje cesta i za promet. Bandić je najavio da će se nastaviti energetska obnova zgrada sa 160 mil. kn.

Ferdelji: Proračun je napuhan

Zastupnik Vladimir Ferdelji ocijenio je da su prihodi od poreza, koji su veći za 413 milijuna kuna, to jest 7% u odnosu prema ovoj godini - napuhani. Dodao je da se rashodi za usluge povećavaju za 137 mil. kn. Smatra da se radi o sakrivenom zaduživanju. "Prebacujemo pravo građenja na Holding, onda se on zaduži, a mi dugoročnim najmom vraćamo iz Grada", istaknuo je. Upozorio je da se smanjuju rashodi od ulaganja u građevinske objekte za 263 mil. kn i dodatna ulaganja u građevinske objekte za 50 mil. kn.

Davor Filipović u ime Kluba zastupnika HDZ-a je rekao da porezni prihodi rastu iz godine u godinu te da su posljedica kontinuiranoga gospodarskog rasta u zemlji, rasta broja zaposlenih i plaća. Kao primjer gdje bi se u proračunu trebao napraviti dodatni pomak u proračunu naveo je planiranih dodatnih 35 milijuna kuna prihoda od iznajmljivanja.

Proračun nije podupro Klub neovisnih zastupnika, a Tomislav Jonjić je rekao kako na taj način  žele izraziti nezadovoljstvo upravljanjem gradom. Rekao je da amandmani služe "za očuvanje sinekurica", te poručio da taj klub u tome neće sudjelovati.