Hrvatska dobila zadaću pripremiti stajališta Europskog vijeća

Čelnici zemalja članica EU-a zatražili su od budućeg hrvatskog predsjedništva da pripremi stajalište Vijeća o Konferenciji o budućnosti Europe te pozvali predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da preuzme pregovore o višegodišnjem proračunu.

-
Bruxelles traži brzu ratifikaciju brexita
- Velika pobjeda Johnsona - Britanija napušta EU
- Dogovor EU-a o ugljikovoj neutralnosti do 2050.

- Europsko vijeće razmotrilo je ideju konferencije o budućnosti Europe koja bi trebala započeti 2020. i završiti 2022. Poziva hrvatsko predsjedništvo Vijeća da radi na utvrđivanju stajališta Vijeća o sadržaju, opsegu, sastavu i funkcioniranju te konferencije te da na temelju toga surađuje s Europskim parlamentom i Komisijom, kaže se u zaključcima usvojenim nakon prvog dana sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Iz zaključaka slijedi da čelnici EU-a prioritet žele dati provedbi dogovorenih politika i postizanju konkretnih rezultata, a ne promjeni institucija što bi tražilo promjene ugovora, a što opet malo znači građanima.

- Europsko vijeće podsjeća na to da bi prednost trebalo dati provedbi Strateškog programa dogovorenog u lipnju i postizanju konkretnih rezultata u korist naših građana. Konferencija bi trebala doprinijeti srednjoročnom i dugoročnom razvoju naših politika kako bismo se mogli bolje suočiti s trenutačnim i budućim izazovima, kaže se u zaključcima.

U radu Konferencije trebali bi ravnopravno sudjelovati Vijeće, EP i EK te bi se trebalo nastaviti održavanje dijaloga s građanima. Također sve bi države članice trebale ravnopravno sudjelovati. Što se tiče rasprave o višegodišnjem proračunu, rasprava je trajala iznimno kratko, samo 20-ak minuta, dok se najviše vremena raspravljalo o klimatskim promjenama.

- Nakon što je finsko predsjedništvo predstavilo pregovarački okvir s iznosima, Europsko vijeće raspravljalo je o glavnim elementima novog višegodišnjeg financijskog okvira.  Europsko vijeće poziva svojeg predsjednika da nastavi pregovore s ciljem postizanja konačnog dogovora, kaže se u zaključcima.

Plenković: Europa Hrvatskoj donosi plus

- Želimo intenzivirati komunikacijske aktivnosti o europskim temama jer je važno da naši građani budu upoznati. Ponavljam još  jednom da Europa Hrvatskoj donosi plus, a ne minus, rekao je premijer Andrej Plenković na početku drugog dana sastanka na vrhu EU-a.
Komentirajući zaključke Europskog vijeća u kojima je Hrvatska zadužena da da pripremi stajalište Vijeća o Konferenciji o budućnosti Europe, premijer je rekao kako predstojeća konferencija nije jednokratni događaj, nego proces koji je uključiv i u kojem će sudjelovati Komisija, Vijeće, Europski parlament, nacionalni parlamenti i svi zainteresirani.

Komentirajući dogovor čelnika EU-a da Europa do 2050. postane klimatski neutralna, s tim da se Poljska u ovom trenutku nije mogla obvezati na to Plenković je kazao kako se radi o kompromisu koji je održiv.

- Ono što je važno jest da Hrvatska želi biti dio Europe i dio globalnih aktivnosti koji idu u korak s onim što je bitno za zaštitu okoliša, što je bitno za smanjivanje svih mogućih oblika zagađenja i sa te strane mi očekujemo da i za vrijeme našega predsjedanja tema klime, tema koja je globalno broj razini broj jedan bude u fokusu, rekao je Plenković.

- Što ste dulje bili u demokraciji, što ste dulje bili na zapadu, što ste imali veću šansu da se razvijate, time ste prilagođavali svoju industriju zahtjevima zaštite okoliša, borbi protiv klimatskih promjena. Što ste kraće bili dovoljno ekonomski snažni da taj proces možete pratiti, treba vam više vremena, to vas više košta pogotovo ako ste velika zemlja s industrijom čija prilagodba zahtjeva trošak, dodao je.