Državni tajnik oštro o mostovima u Zagrebu, šalje upravni nadzor pročelniku

Željko Uhlir (HNS), državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, upozorio je danas da Zagreb i drugi hrvatski gradovi nemaju planove održavanja mostova te najavio upravni nadzor zagrebačkom pročelniku zbog neizvršavanja zakona.Uhlir je emisiji Studio 4 komentirajući stanje mostova u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima upozorio da se u Zagrebu po tom pitanju radi stihijski, što je odbacio Krunoslav Tepeš, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Tepeš je rekao da je činjenica da je Zagreb, kao i ostale jedinice lokalne samouprave koji su upravitelji nerazvrstanih cesta i cestovnih objekata, dužan izraditi šestogodišnje glavne preglede svih cestovnih objekata.

- Htio bih napomenuti ono što je bitno za građane, a to je zaključak istraživanja, da mehanička stabilnost i otpornost svih savskih mostova u Gradu Zagrebu ne predstavljaju nikakvu neposrednu ugrozu za njihove korisnike. A ono što je drugo bitno, znači, da je stanje njihovih elemenata u korelaciji s njihovim eksploatacijskim vijekom - rekao je Tepeš.Inspektori su svojedobno na zagrebačkom Savskom mostu zbog sigurnosti zatvorili pješačku stazu. Uhlir je rekao da su kao ministarstvo reagirali na ljeto 2018. kad se dogodila tragična nesreća u Genovi. Nakon što su sagledali što se zbiva u našim gradovima, ne samo Zagrebu, odlučili su se na pismo okružnicu prema 25 gradova i zatražili planove i programe održavanja mostova.

- Moram priznati da nismo dobili niti jedan. Dakle, naši gradovi, pa tako i Zagreb, nemaju planove održavanja mostova - rekao je Uhlir.

Dodao je da su ekspertize pokazale da su neki radovi na konstrukcijama potrebni hitno i neodložno.

- Međutim, i od tada, to je bilo 2016. godine, 2014. godine, nisu napravljeni planovi održavanja. To je problem - rekao je Uhlir.


Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tepeš je rekao da je inicijalni korak i stručna podloga za definiciju planova i programa upravo šestogodišnji pregled mostova koji je naručen i dobiven.

- Na njemu su rangirani prioriteti, sukladno tome Grad Zagreb je poduzeo sljedeće korake. Sljedeći korak je da se naprave projekti sanacije s potrebnim istražnim radovima. Za sve savske mostove u Zagrebu naručeni su projekti. Oni su ili u fazi izrade, ili u fazi revizije. Nakon toga slijedi onaj drugi korak, to je raspisivanje radova, izbor gospodarskog subjekta i realizacija - rekao je Tepeš.

Uhlir je rekao da su zakoni jasni - potrebno je imati planove i programe održavanja redovito svake četiri godine.

- Ako je 2016. nešto uočeno - sad smo u 2020., još uvijek nemamo - znači da, ne samo Grad Zagreb, nego i drugi gradovi, ne rade svoju dužnost - rekao je Uhlir.

- Mi ćemo to tjerati dok ne istjeramo da gradovi konačno predaju planove održavanja - dodao je.

Tepeš je rekao da se ne slaže da nije bilo kontinuiranih radova vezano za sanaciju cestovnih objekata u Zagrebu.

- U fazi dobivanja šestogodišnjeg pregleda do danas napravljen je niz aktivnosti na cestovnim objektima - rekao je Tepeš i naveo sanaciju sva tri stupa na Podsusedskom mostu, sanaciju prve faze Mosta slobode, sanaciju drugog nivoa petlje na Držićevoj, nadvožnjak preko Savske ceste...

- Ono što je bitno naglasiti, kapitalna investicija u sanaciji Mosta mladosti, postupak nabave je u tijeku, očekujemo skorašnje dobivanje gospodarskog subjekta, vrijednost je 80 milijuna kuna - rekao je Tepeš.

Naglasio je da je u programu investicijskog održavanja za ovu godinu za sanaciju cestovnih objekata osigurano 150 milijuna kuna.


Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Uhlir je rekao da se u ekspertizi iz 2016. koriste riječi "odmah, hitno i neodgodivo".

- Ne slažem se nikako, naravno da Zagreb ima puno investicija, ima određenih radova, ali nema plana. To je problem, nema plana održavanja - rekao je Uhlir.

- Grad Zagreb to radi stihijski, kad nešto pukne, onda se popravlja, a da bi se spriječile štete, da bi se spriječila izvanredna stanja, moraju se raditi planovi održavanja. Što ako se sutra dogodi veliki razorni potres u Zagrebu, zašto nisu rekonstruirani temeljni nosači u luku Mosta slobode? Bavimo se kozmetikom, a ne ozbiljnim stvarima koje su detektirane - rekao je Uhlir.

Na pitanje o eventualnim sankcijama odgovorio je da su "godinu dana tražili, a sad slijedi upravni nadzor".

Što to znači, pitao ga je voditelj Petar Vlahov.

- Upravni nadzor pročelniku za neizvršavanje zakona - rekao je Uhlir.

- Ne mogu komentirati dok materijali ne dođu kod nas - reagirao je Tepeš.

Uhlir je komentirao i stanje drugih mostova u Hrvatskoj, poput Šibenskog i Krčkog. Za Krčki most rekao je da je bio rađen u vrijeme mode izrade tankih betonskih konstrukcija koje nisu dovoljno otporne na agresije vjetra, soli i mora.

- To je sad problem, treba to štititi i otklanjati. Jedino što se može je stalno održavanje, preventiva, upravo zato da se ne dogodi nešto veće - rekao je Uhlir.

Tepeš je komentirao i završenje radova na remetinečkom rotoru, koji bi trebao biti pušten u promet ovih dana, rekavši da će se današnjim tehničkim pregledom utvrditi njegova funkcionalnost i sigurnost za puštanje u promet.

- Privremena regulacija bi se provela u razdoblju od subote na nedjelju, kad je najmanji intenzitet prometa, od 12 sati do 5 ujutro - rekao je Tepeš, dodajući da se još uvijek radi o gradilištu pa će ograničenje brzine biti 40 km/h.

Na pitanje kad se očekuje tramvajski promet kroz rotor odgovorio je da bi kompletni radovi trebali biti završeni u travnju. Tepeš je naglasio da će rotor povećati protočnost i sigurnost.