Izbori u HDZ-u 15. ožujka, Glavak uvjerena u ponovni izbor Plenkovića

Izbori za novo vodstvo HDZ-a, predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka, izjavio je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je da će izbori biti raspisani 7. veljače.

- Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedan član, jedan glas. Kandidati za predsjednika i zamjenika HDZ-a morat će do 15 dana prije izbora prikupiti 5% potpisa članova stranke, a potpredsjednici 3% glasova, rekao je Jandroković.

Naveo je kako na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nije bilo riječi o konkretnim kandidatima.



- Čeka nas više od tri i pol mjeseca kontinuiranog procesa izbora, prvi puta u povijesti HDZ-a izravno biramo s više kandidata i predsjednika i zamjenika i potpredsjednike, dakle bit će vrlo zanimljivo. Što se mene tiče kao glavnog tajnika na meni je da osiguram da taj proces bude transparentan i demokratski, rekao je glavni tajnik HDZ-a.




O samom procesu izbora u HDZ-u govorila je Sunčana Glavak, članica predsjedništva stranke i savjetnica predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te eurozastupnica.

Na pitanje koliko je bitno da procesi budu otvoreni, transparentni Glavak je rekla da je to govorio i predsjednik stranke Andrej Plenković.

-  O tome je govorio prvo na sjednici predsjedništva, a potom i na sjednici Nacionalnog vijeća i aktualni i budući predsjednik HDZ-a, uvjerena sam, Andrej Plenković, da procesi moraju biti demokratski i transparentni. Glavno tajništvo dobit će zadatak za provođenje procesa unutarstranačkih izbora i da sve stranačke prostorije i sva infrastruktura bude pod jednakim uvjetima dostupna apsolutno svima, rekla je.
- Po prvi puta HDZ birat će po principu jedan član jedan glas. Izborni procesi trebali bi početi 7. veljače i završiti 16. svibnja, a 15. ožujka bit će prvi krug, a ako bude potrebe drugi krug 22. ožujka, za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika. Ranije smo imali šest, a izmjenom statuta bit će po novim pravilima četiri potpredsjednika stranke, dodala je.

- Svima je u interesu, zajednički je cilj, da HDZ nakon unutarstranačkih izbora bude jedinstven, da svi zajedno izađemo na parlamentarne izbore i uvjerena sam u još jedan četverogodišnji mandat još snažnijeg HDZ-a, naglasila je Glavak.

Dodala je da se trenutačno barata s brojkom od 208.000 do 210.000 članova HDZ-a te će za predsjednika stranke biti potrebno prikupiti oko 10.400 potpisa.

- Razgovarali smo o tzv. ženskoj kvoti, međutim vidjet ćemo koliko će biti prostora, što ćemo se dogovoriti jer o tome treba malo promisliti. Naravno, da svaki član HDZ-a, bez obzira na svoj spol ima pravi birati i biti biran, istaknuti kandidaturu, a o tome, kao što sam rekla, bit će još riječi, rekla je Glavak.

Na kraju je rekla kako se nije razgovaralo o ministru zdravstva Milanu Kujundžiću jer su imali puno razgovora i puno posla oko unutarstranačkih izbora.

- To je jedan veliki proces, mi smo velika stranka, najsnažnija smo politička stranka u Hrvatskoj i želimo da procesi apsolutno budu transparentni i zbog toga jednostavno za ovo ni ije bilo danas prostora, rekla je Glavak.




Domagoj Ivan Milošević uoči sastanaka kazao je kako je on uvijek za "promjene koje dovode do puno bolje pozicije".

- Mislim da će na izborima u HDZ-u pobijediti onaj kandidat koji umjesto svoga ega ponudi momčad i jasnu viziju i program za sljedećih 10 godina, dodao je.

Na pitanje je li to Andrej Plenković ili Davor Ivo Stier rekao je kako je na sva pitanja malo prije sve rekao.



- Karlo Ressler nije izdao ni Plenkovića ni sebe. On je mlad čovjek, u HDZ-u vlada demokracija i on je u skladu s tim izrazio svoje mišljenje, rekao je Vladimir Šeks.

- Ponavljam, izjava nije bila najsretnija i najspretnija jer je iz cijelog konteksta su se nadogradile različite priče, dodao je Šeks.

- Ja sam već dosad rekao da ću se kandidirati za jednu od pozicija, za koju to ću još odlučiti. Nastojao sam dosad biti realan političar i nadam se da ću i sada realno procijeniti i da ću za funkciju za koju se kandidiram dobiti povjerenje članstva, rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

- Svatko od njih odlučuje o mogućoj podršci članova HDZ-a. na njima je da uvjere članove HDZ-a da zavrjeđuju voditi jednu ovakvu stranku i imaju li potencijala osigurati pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima, rekao je potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak.