Smrt kineskog liječnika koji je upozorio na virus izazvala bijes javnosti

Smrt kineskog liječnika koji je bio kažnjen zbog ranog upozorenja na koronavirus, izazvala je žalost i bijes kineske javnosti.

Oftalmolog Li Wenliang koji je radio u bolnici u Wuhanu, gradu u kojemu je izbila epidemija, postao je jedna od najvidljivijih figura nakon što je otkriveno da ga je, s još sedam ljudi, u siječnju policija ukorila zbog "širenja glasina" o koronavirusu.

- Dva nova slučaja koronavirusa u Italiji i Britaniji, širi se zaraza na kruzeru
- Šestero Hrvata zadržano i na kruzeru u Hong Kongu

Više državnih medija sinoć je objavilo da je Li preminuo, nakon čega je bolnica u Wuhanu priopćila kako je Li zapravo i dalje živ, ali u kritičnom stanju. Državni mediji potom su obrisali svoje tvitove o Lijevoj smrti, no bolnica je naposljetku potvrdila njegovu smrt.

"Wuhan zaista duguje ispriku Liju Wenliangu. Wuhan i dužnosnici Hubeija također duguju ispriku građanima Hubeija i ove zemlje", rekao je Hu Xijin, urednik tabloida Global Times kojeg podržava vlada.

Vijest o smrti 34-godišnjeg Lija u petak je najčitanija vijest kineskog portala Weibo s preko 1.5 milijardi pregleda.

O njegovoj smrti žustro se raspravljalo i u privatnim grupama za razmjenu poruka WeChat gdje su ljudi izražavali bijes i tugu.

Postoje tragovi cenzuriranja rasprava, posebno onih u kojima se za njegovu smrt okrivljuje vlada. Rasprave "Vlada Wuhana duguje liječniku Liju Wenliangu ispriku" i "Želimo slobodno govoriti" kratko su se u četvrtak navečer pojavili na Weibu, ali ih u petak više nije bilo moguće pronaći.

Njegov selfie u bolničkom krevetu s respiratornom maskom na licu i kineskom identifikacijskom iskaznicom u ruci širi se društvenim mrežama.

Lijev slučaj je "škakljiv" za kinesko vodstvo nakon što je Peking optužen za prikrivanje razmjera epidemije SARS-a 2003. Dužnosnici su pozvali na transparentnost u trenutnoj krizi. Kineska središnja Komisija za državnu inspekciju objavila je u petak da će poslati istražitelje u Wuhan i istražiti Lijevu smrt, ne navodeći druge detalje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvitala je da ju je "duboko rastužila" vijest o njegovoj smrti, a Nacionalna zdravstvena komisija i vlada Wuhana izrazile su sućut priopćenjem.

"Zapalite svijeću i odajte počast junaku", "Bio si tračak svjetla u mraku", pisalo je u komentarima na Weibu.

Neki kineski mediji opisali su ga kao "heroja koji je bio voljan govoriti istinu".

Li je upozorio na novi virus u prosincu, objavivši u WeChat grupi bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik SARS-u te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

Li je hospitaliziran 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus.