Beroš o virusu: Zatvaranje granica u ovom trenutku nije mjera

U Bruxellesu je danas održana sjednica Vijeća ministara zdravstva na kojoj se raspravljalo o mjerama u borbi protiv novog koronavirusa. Sjednicu je sazvao predsjedatelj, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.
Beroš je nakon sastanka rekao da su najvažniji zaključci da Europa razgovara, promišlja, da se priprema i da je oprezna. "Ne tvrdimo da smo apsolutno sigurni, već smo oprezni", rekao je.

- U Kini dramatično porastao broj žrtava koronavirusa
- Američki kruzer napokon pristao u Kambodžu nakon pet odbijenica
- Koronavirus još uvijek nema točno definirane simptome i puteve prijenosa
- U Tokiju ne razmišljaju o otkazivanju Olimpijskih igara

Rekao je da je Hrvatska kao predsjedavajuća uspjela pokrenuti sve mehanizme za organizaciju konferencije, što je nazvao uspjehom hrvatske diplomacije. Beroš je rekao da je bilo određenih dilema glede konačnih definicija zaključaka, no one su razriješene razgovorom i došli su do kompromisnih rješenja. Zaključci koji su jednoglasno usvojeni bit će temelj za daljnje promišljanje.

- Upitno je bilo to što su određene države tražile da putnici koji dolaze iz inficiranih zemalja pobroje sve kontakte. Većina zemalja protivila se takvoj ideji iz razloga što je to epidemiološki i tehnički gotovo nemoguće, rekao je Beroš.

S druge strane, dodao je, strah od importacije virusa u EU ipak je presudio, zbog čega su ublažili izričaj te su u 15. točci došli do kompromisa. Tako se elaborira da će se u određenim okolnostima putnike pitati za kontakte.

- Izvjesno je da on neće moći pobrojati sve kontakte koje je ostvario, ali se očekuje da kaže je li imao kontakte s osobama koje su pokazivale znakove bolesti, kašalj, imali temperaturu ili bili bolesni. To je ono što je usuglašeno i što mislim da čak i nije loše. A sloboda kretanja se u ovom trenutku ne može niti se planira ograničiti, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da svi pitaju o zatvaranju granica, ali da u ovom trenutku to nije realna opcija, iako će, kako je rekao, o svemu razmišljati ako situacija eskalira.

- Izvanredna stanja zahtijevaju izvanredne mjere, poručio je.

Kako je javila Jasna Paro iz Bruxellesa, koordinacija, suradnja i zajedničke mjere riječi su koje su se najviše čule na sastanku:U slučaju epidemije u nadležnosti su države članice, svaka postavlja svoje krizne stožere, mjere i politike, pa je nužno koordinirati sve nacionalne mjere kako bi se moglo doći do efikasnijeg i boljeg razumijevanja.

EK je aktivirao mehanizam civilne zaštite koji će biti na pomoć europskim građanima koji se mogu naći izvan područja EU na zaraženim područjima. Vijeće je utvrdilo da su države potpuno spremne dođe li do širenja virusa, sve imaju dovoljno dijagnostičke i zaštitne opreme. Neke su države članice izrazile zabrinutost da bi moglo ponestati lijekova, jer se neke supstance proizvode baš u Kini, ali EK je već bila u kontaktu s farmaceutskim industrijama u Europi da u slučaju potrebe preuzmu proizvodnju tih supstanci.

Razgovaralo se i o zabrani letova prema Kini koje su neke države pokrenule. To je u nadležnosti država članica, ne postoji sveeuropski propis za to, javila je Jasna Paro.Beroš je uoči sastanka u obraćanju novinarima rekao da je Hrvatska kao predsjedateljica nakon izbijanja virusa odlučila poduzeti odgovarajuće korake.

- Na današnjem sastanku poduzet ćemo razmjenu mišljenja o temama za koje smatramo da su od iznimne važnosti. Prva i najvažnija točka je suradnja svih država-članica i rad na našoj pripravnosti da budemo spremni na moguće ugroze. Moramo provesti zajedničke koordinirane akcije u svrhu prevencije i zaštite od potencijalne opasnosti, rekao je Beroš.

Druga važna tema bit će osiguravanje dostupnosti lijekova i zaštitne opreme, dodao je. "Na ovaj način vjerujem da pokazujemo svima da Europa razgovara, Europa promišlja i Europa je spremna reagirati na ovu ugrozu", poručio je Beroš.

Predložit će se i određeni zaključci koji se odnose na bolju međusobnu informiranost, informiranost svih putnika i posebno ljudi koji su u povećanom riziku širenja virusa. Povjerenica Europske komisije za zdravlje i zaštitu potrošača Stella Kyriakides kazala je da podržava odluku hrvatskog predsjedništva da sazove izvanredni sastanak.

- Virusi nemaju granice i zato moramo djelovati zajedno i koordinirano. Razinu spremnosti i koordiniranosti danas ćemo testirati. Moramo biti oprezni, iako su brojke zaraženih u Europi vrlo niske, rekla je povjerenica Kyriakides.

- Situacija je takva da trebamo reagirati kao Unija. Kada su mjere zajednički koordinirane onda su učinkovitije, izjavio je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Europska komisija je mobilizirala svoje agencije, prvenstveno Centar za kontrolu bolesti, za suzbijanje novog koronavirusa i usko surađuje sa zemljama članicama Unije i zemljama izvan njezinih granica, uključujući i Kinu, kazala je u srijedu kasno navečer povjerenica EK-a Helena Dalli.

Dalli je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kasno sinoć kao zadnju točku dnevnog reda otvorila raspravu o koordiniranom europskom odgovoru na epidemiju virusa koji od jučer nosi službeni naziv COVID-19.

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei skočio je u četvrtak za rekordnih 242 te ukupno iznosi 1310, a došlo je i do velikog povećanja broja novih potvrđenih slučajeva zaraze nakon primjene nove dijagnostičke metodologije.

S novom brojkom od 242 smrtna slučaja u četvrtak, dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio. Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840 na ukupno 48.206 slučaja.

Njemački ministar zdravstva upozorio na mogući nedostatak lijekova

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorio je danas da postojeća zaraza koronavirusom može dovesti do nedostatka lijekova u Europi, s obzirom na to da mnogi sastojci koji se rabe u proizvodnji lijekova dolaze iz Kine.

- Nekoliko aktivnih sastojaka lijekova ovdje u Europi dolazi baš iz Kine, slučajno baš iz pokrajine Hubei, kazao je Spahn uoči sastanka europskih ministara zdravstva u Bruxellesu na kojem će se glavna tema razgovora biti zaraza koronavirusom.

Zaustavljanje proizvodnje do kojeg je došlo u industrijama diljem Kine moglo bi imati naknadni učinak i za Europu, upozorio je ministar ukazujući na činjenicu da kontejnerima koji pristižu brodom i koji nose sastojke potrebne farmaceutskoj industriji treba do četiri tjedna da pristignu u Europu.

Spahn je pozvao Europsku komisiju da analizira situaciju i iziđe s prijedlozima kako riješiti problem. Također se založio za bolju koordinaciju vezano uz procedure prilikom utvrđivanja prisustva koronavirusa među zemljama članicama.