"Tko u demokraciji spava, u diktaturi će se probuditi"

U Temi dana HTV-a govorilo se o strašnom pokolju u njemačkom Hanauu. Kako se čini, napadač je bio rasistički motiviran.

- Pokolj u Njemačkoj: Ubio devetero ljudi, majku pa sebe

U emisiji su gostovali zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović te Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu.

- Prije svega, svi smo strašno pogođeni i ožalošćeni da je tako nešto moguće. Nikako da izumru takvi monstruozni činovi. To je rasistička pozadina, kao društvo moramo učiniti sve da se takva zbivanja spriječe, ističe Juratović.

- Ovo je po definiciji terorizam. Ovo utjeruje strah vlasti, društvu te ima vjersku i političku pozadinu. U ovom slučaju, radi se o vrlo jasnom rasističkom elementu, dodaje Goran Bandov.

U Njemačkoj se nikada nije bolje živjelo nego danas, a to je upravo zahvaljujući multikulturnom društvu, dodaje Juratović, istaknuvši da su stranci jak faktoru u odlučivanja u toj zemlji.

- Revizionizam je ojačao, ponajviše pojavom društvenih mreža. To je jedna serija terorističkih poteza. Trebamo jačati demokratsku svijest, društvo je postalo dosta pasivno. Tko u demokraciji spava, u diktaturi će se probuditi , dodaje Juratović.Napadač objavio manifest s ludim teorijama zavjere

Devet od deset žrtava sinoćnjeg pokolja u Hanauu u Njemačkoj su bile stranog porijekla, a glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu potvrdilo je u četvrtak radikalno desničarske motive napada.

- Osumnjičeni je iza sebe ostavio neku vrstu manifesta koji, pored mnoštva nepovezanih detalja i suludih teorija zavjere, sadrži i indicije na duboko rasističke svjetonazore, rekao je glavni državni odvjetnik Peter Frank u Karlsruheu.

On je dodao kako se za sada polazi od toga da je 43-godišnji Tobias Rathjen djelovao sam, ali da će istraga "u Njemačkoj i inozemstvu" pokazati je li osumnjičeni imao pomagače ili osobe koje su imale uvida u njegove planove.

Kako stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva, za sada isto tako ne postoje podaci o kažnjavanju počinitelja.

On se isto tako nije nalazio na listi mogućih ekstremista radikalno desne scene.

Frank je potvrdio da je devet od deset žrtava bilo stranog porijekla, a stranog porijekla je i šest ozlijeđenih, od čega je jedna osoba zadobila teže ozljede.
Tursko veleposlanstvo u Berlinu je nešto ranije priopćilo kako se kod pet žrtava radilo o turskim državljanima.

Dnevnik Huerriyet na turskom je objavio kako se među žrtvama nalazi i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, što je u međuvremenu potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Nakon pokolja u dva nargila bara u Hanauu počinitelj je na kraju ustrijelio vlastitu majku te na kraju počinio samoubojstvo.

U kući u kojoj su pronađeni počinitelj i njegova majka je pronađeno i oružje kojim su počinjena ubojstva, ali nije navedeno o kakvom oružju se radi.