Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

Nacionalni Stožer civilne zaštite izvijestio je da su u Hrvatskoj i dalje samo tri oboljela od koronavirusa te da nema novih oboljelih.

WHO: Epidemija koronavirusa je u presudnoj fazi

Trenutačno se testiraju 144 uzorka, od kojih 16 još nije završeno. Ostali smo na broju od tri pozitivna uzorka. Novih elemenata u funkcioniranju zdravstvenog sustava nema, izvijestio je ministar Beroš na popodnevnoj konferenciji za javnost Nacionalnog stožera civilne zaštite.
●  Nalazi uzoraka uzetih od dvije osobe za koje se sumnjalo da su zaražene korona virusom negativni su, izvijestili su u četvrtak iz Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije.

U Međimurskoj županiji nema zaraženih koronavirusom, potvrdio je  u četvrtak navečer u priopćenju ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak ističući da je nalaz mladića, koji je primljen jučer pod sumnjom da je zaražen koronavirusom, negativan.

Muškarac s riječkog područja u kojega je potvrđen koronavirus u bolnici je i dobrog je općeg stanja, očekuju se nalazi za još dvije osobe, a u Primorsko-goranskoj županiji pod nadzorom epidemiologa je oko 100 ljudi, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zarazne bolesti.● Zaraženi su dobro i dobivaju potrebne lijekove, kazala je na konferenciji za novinare ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade da je javnozdravstvena situacija oko koronavirusa pod kontrolom jer je Hrvatska na vrijeme prepoznala situaciju. Ponovno je apelirao na građane da žive normalno te budu smireni i odgovorni. 

- Potvrđena su tri slučaja, no javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Apeliram na sugrađane da nema nikakvog razloga za nekakve ekstra zalihe, šopinge u kojima nestaju namirnice s polica. Živite normalno, sve službe koje trebaju djelovati će djelovati, prema tome molim da s te strane budemo smireni i odgovorni, poručio je Plenković sa sjednice Vlade.

● Kod mlađeg muškarca iz Međimurske županije postoji sumnja da je zaražen koronavirusom i čekaju se nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.

● Hrvatski veleposlanik u Japanu Dražen Hrastić za HRT je potvrdio da iskrcaj s kruzera "Diamong Princess" očekuje i četvero hrvatskih državljana koji su dobrog zdravstvenog stanja.

● Pulska Opća bolnica zabranila je sve posjete pacijentima na bolničkim Odjelima, kao privremenu preventivnu mjeru zbog koronavirusa, priopćeno je iz te bolnice. Na ovu mjeru bolnica se odlučila zbog zaštite bolesnika, a sukladno Strategiji prevencije mogućeg širenja koronavirusa (COVID-19), te prema preporuci Križnog stožera Ministarstva zdravstva, navodi se u priopćenju.

● Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite da se trenutačno testira 131 bolesnik.

- Od tog broja ih je 107 potvrđenih, a 24 testiranja su u tijeku. Za sada i nadalje imamo tri pozitivna nalaza. Zahvalio je kliničkoj struci i svim epidemiolozima, rekao je.

● Nalogom za mobilizaciju hotel Tomislavov dom na Sljemenu postaje karantena za oboljele od koronavirusa u Hrvatskoj.

● Pomoćnik ministra turizma Robert Pende izjavio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da treba izbjegavati zemlje u kojoj su zabilježeni slučajevi koronavirusa. Smatra da je turizam u Hrvatskoj prošao i gore situacije od ove te da Hrvatska predstavlja respektabilnu turističku scenu.

Ljiljana Muslić, psihologinja i voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja HZJZ-a izjavila je u HRT-ovom Studiju 4 među ostalim da doista nema razloga za paniku te da nema niti potrebe gomilati zalihe hrane.

- Strah je normalna ljudska reakcija kada se doživi neka prijetnja, a ono što taj strah, u ovoj situaciji, povećava je to da se radi o nečem novom. I zato, unatoč svim informacijama koje dobivamo od stručnjaka, zapravo strahujemo više nego što strahujemo od uobičajene sezonske gripe, kazala je.