Vojska će na ulice Lombardije

Guverner Lombardije Attilio Fontana rekao je da je vlada prihvatila rasporediti vojsku u toj regiji kako bi se postrožila karantena u borbi protiv širenja koronavirusa.

Zahtjev da se rasporedi vojska na ulice Lombardije "je prihvaćen i 114 vojnika bit će razmješteno širom Lombardije. To je još uvijek premalo, ali je pozitivno", kazao je na konferenciji za novinare.

Lombardija je zatražila od vlade i da dodatno postroži restrikcije koje su već na snazi, a uključuju i zatvaranje svega što nije ključno za život kao i zabranu okupljanja.

Fontana je, iako nije dao konkretne brojke, dodao da posljednji podaci pokazuju da nema usporavanja pandemije koronavirusa u Lombardiji.

- Na žalost ne vidimo promjenu u trendu brojki koje rastu, istaknuo je.

Prije nekoliko dana Fontana je rekao da ima razloga za optimizam jer podaci pokazuju da se virus počeo širiti nešto sporije.

- Povećanje broja novih slučajeva nije tako dramatično kao što je bilo prije dva, tri dana. Nadajmo se da se radi o preokretu trenda. Kažem to u poluglasu, ovo bi mogao biti početak silazne putanje, kazao je Fontana u ponedjeljak.