U Španjolskoj u najtežem danu pandemije 849 preminulih

U Španjolskoj je danas preminulo 849 osoba, u najtragičnijem danu od izbijanja koronavirusa, čime je ukupan broj umrlih dosegnuo 8189 osoba, približivši se novoj psihološkoj granici.

- Koronavirus - najnovije informacije

- Oboljelih najviše u SAD-u, preminulih u Španjolskoj

Više umrlih ima samo Italija pa raste zabrinutost građana koji se od 14. ožujka nalaze zatvoreni u stanovima i kućama, očekujući od vlade da zaustavi pošast koja se širi ulicama njihovih gradova i mjesta.

Danas  je oboljelo novih 9222 stanovnika, čime je ukupan broj inficiranih skočio na 94.417.

- Tendencija je onakva o kakvoj smo govorili proteklih dana. Mjere protiv širenja zaraze imat će učinka idućih dana. Sada nema smisla uvoditi nove mjere jer su ove postojeće već izuzetno čvrste, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simón u televizijskom obraćanju iz svoje kuće preko Skypea.

I on se zarazio pa zbog povišene temperature već drugi dan nije mogao sudjelovati na konferenciji za medije.

Od jučer oko 47 milijuna stanovnika ne smije izlaziti ni na posao, osim ako se ne bave nekim od prijeko potrebnih poslova vezanih uz održavanje života zajednice poput zdravstva, policije, proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Vlada zabranila odlazak na posao osim najnužnijih službi

Dok kiša rominja ulicama Madrida rijetki prolaznici, s maskama na licima, ulaze u trgovine s hranom ili ljekarne. Poneki šeću psa. Na kioscima se prodaju novine s čijih naslovnica već danima dolaze loše vijesti. Na prostranim avenijama plavi autobusi voze prazni, a bijeli taksiji kruže pokušavajući naći klijente.

U napučenim bolnicama medicinske sestre i liječnici maksimalnim naporom, čekajući dodatni zaštitni materijal, spašavaju živote. Dosad su izliječili 19.259 pacijenata od ukupno njih 94.417. Kako pristižu novi, bolnice šire svoje prostore, otvaranjem velikih šatora u dvorištima, dok gradovi prenamjenjuju velesajme i dvorane.

Tekstilne kompanije preusmjeravaju svoje linije u izradu zaštitnih maski, a neki proizvođači alkohola počeli su raditi dezinfekcijska sredstva.

Španjolska iz Kine čeka testove za brzu dijagnozu koronavirusa kojima bi se provjerilo koliko je doista zaraženih u populaciji zemlje.

U pokušaju dodatnog suzbijanja zaraze vlada je zabranom odlaska na posao radnicima u iduća dva tjedna prigušila paralizirano gospodarstvo. Sindikati pozdravljaju taj potez, dok se udruge poslodavaca žale. Kompanije već danima privremeno otpuštaju zaposlenike na razdoblje dok u zemlji traje izvanredno stanje. Ono će ostati na snazi minimalno do 11. travnja, premda je izgledno produženje budući da je Španjolska treća zemlja u svijetu po broju oboljelih nakon SAD-a i Italije.

Onima koji ostaju bez posla prijeti nemogućnost otplate najma. Posebno su ugroženi oni bez radnih ugovora na neodređeno vrijeme ili koji samostalno pružaju usluge, kao i obitelji gdje su oba roditelja zahvaćena privremenim otkazom.

Vlada danas razmatra mjere kojima bi zaštitila takve osobe, a jedan od prijedloga je davanje mikrokredita bez kamata. Sindikati pak pozivaju na odgodu plaćanja najma.