Poziv UN-a na suradnju u borbi protiv koronavirusa

Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je konsenzusom rezoluciju u kojoj poziva na međunarodnu suradnju i multilateralizam u borbi protiv bolesti COVID-19. To je prvi tekst UN-a otkako je počela pandemija.

U rezoluciji, kojoj se drukčijim tekstom pokušala usprotiviti Rusija uz podršku još četiriju zemalja, naglašava se i "potreba za potpunim poštovanjem ljudskih prava" te osuđuje "svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju".

- Broj zaraženih premašio milijun, polovina čovječanstva u karanteni
- Sve informacije o pandemiji izazvanoj koronavirusom na jednom mjestu


U tekstu se inzistira na središnjoj ulozi UN-a u zdravstvenoj i gospodarskoj krizi koja je postala globalna. Rezoluciju, koju je prihvatila Opća skupština, iniciralo je šest zemalja: Švicarska, Indonezija, Singapur, Norveška, Lihtenštajn i Gana, a na kraju ju je podržalo 188 od 193 države, izvijestili su diplomati.

Apelu se nisu pridružile Rusija, Srednjoafrička Republika, Kuba, Nikaragva i Venezuela. Te su zemlje podržale drukčiji tekst deklaracije, koji je predložila Moskva, u kojemu se također poziva na suradnju, ali se uključuje i jasan zahtjev za općim ukidanjem međunarodnih sankcija. Pogođena tim mjerama zbog sukoba s Ukrajinom, Rusija smatra da one koče borbu protiv pandemije.

EU, Velika Britanija i Ukrajina, uz ostale, u četvrtak su intervenirali kako bi se blokiralo prihvaćanje takve deklaracije, koja je također trebala biti prihvaćena konsenzusom, doznaje se iz diplomatskih izvora. Za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, one koje prihvaća Opća skupština nisu obvezujuće, ali imaju političku snagu s obzirom na broj zemalja koje ih podupiru.

Do danas se  Vijeće sigurnosti nije uspjelo dogovoriti o tekstu, iako je bilo nekoliko pokušaja, i to zbog suprotstavljenih stajališta Kine i SAD-a, koji je želio naglasiti podrijetlo virusa. Stalni članovi Vijeća sigurnosti s pravom veta, Kina i Rusija, oklijevaju pristati na to da se Vijeće sigurnosti, zaduženo za mir i sigurnost u svijetu, bavi pitanjem koje je do sada bilo isključivo zdravstveno i gospodarsko.