Tko je Dominic Raab, čovjek koji mijenja Johnsona?

46-godišnji britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab mijenjat će Borisa Johnsona, premijera Velike Britanije, koji je premješten u jedinicu intenzivne njege, priopćio je Downing Street.

- Premijer je zatražio od ministra vanjskih poslova Dominika Raaba, koji je prvi državni tajnik, da ga zamijeni tamo gdje je to potrebno. Premijer je u ovom trenutku svjestan, izvijestio je Downing Street.

Raab je danas predsjedao hitnim vladinim sastankom COVID-19.

Boris Johnson prebačen na odjel intenzivne njege
Pokaz: U jednom danu do 200 upita hrvatskih državljana u Britaniji
Nema jasnog "plana B" ako Johnson više ne bude mogao voditi zemlju

Za ministra vanjskih poslova imenovan je u Johnsonovom kabinetu nakon što je premijer preuzeo dužnost u srpnju 2019. Raab je euroskeptik, koji je dugo vodio kampanju za izlazak Britanije iz EU. Bio ministar za brexit u vladi premijerke Therese May koju je napustio zbog neslaganja oko pitanja brexita.

Raab se kandidirao protiv Johnsona da bi postao vođa Konzervativne stranke i premijer 2019. Tijekom te kampanje kritizirao je Johnsona. Eliminiran je tijekom kandidature, a zatim je podržao Johnsona.

U svojoj prvoj izjavi kao šef diplomacije je kazao da je najvažnije zemlju povući iz europskog bloka te da se nada da će izaći sa sporazumom.

Raab je sin židovskog izbjeglice iz Češke koji je 1938. pobjegao pred nacistima. Studirao je pravo na Oxfordu prije nego je postao međunarodni odvjetnik. Raab ima crni pojas u karateu.