Raab: Johnson je stabilno, nema upalu pluća

Britanski premijer Boris Johnson u stabilnom je stanju i nema upalu pluća, izjavio je u utorak njegov zamjenik i ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

- Uvjeren sam da će se izvući, jer ako ako nešto znam o premijeru - on je borac, rekao je Raab.

Dodao je da Johnson dobiva standardnu terapiju kisikom i diše samostalno. Nije bilo potrebe za respiratorom, naglasio je.

Johnson je u nedjelju primljen u bolnicu St Thomas, a u ponedjeljak premješten na njezin odjel intenzivnog liječenja jer mu se naglo pogoršalo stanje.

Britanski premijer boluje od Covida-19, bolesti koju izaziva koronavirus. Da je njime zaražen objavio je 27. ožujka. Od tada do nedjelje vodio je vladu iz samoizolacije u Downing Streetu, a s pogoršanjem stanja prepustio je to Raabu.

- Svima nam je to bilo šokantno. On nije samo naš premijer, naš šef, nego kolega i prijatelj, rekao je Raab.

Johnson ostaje na intenzivnoj, pred njim je druga noć ondje, a nove informacije o njegovu stanju ne očekuju se prije srijede.

Johnsonova osobna borba s koronavirusom uzdrmala je britansku vladu baš u vrijeme kad zemlja, po znanstvenicima, ulazi u možda i najteži tjedan pandemije.

Britanski premijer bio je u samoizolaciji u Downing Streetu do nedjelje kad je prevezen u bolnicu jer simptomi nisu popuštali. U ponedjeljak navečer premješten je na odjel intenzivne njege jer mu se stanje rapidno pogoršalo. Izvor iz bolnice kazao je medijima da je Johnson dobio kisik, ali je bio svijesti i nije na respiratoru.

Kraljica Elizabeta informirana je o situaciji, objavila je Buckinghamska palača.

Svjetski čelnici, među kojima američki predsjednik Donald Trump i francuski Emmanuel Macron, poželjeli su mu brz oporavak.

Boris Johnson prebačen na odjel intenzivne njege
Tko je Dominic Raab, čovjek koji mijenja Johnsona?