Litva, Latvija i Estonija otvorile granice za svoje državljane

Litva, Latvija i Estonija u ponoć su otvorile svoje granice - njihovi državljani moći će slobodno putovati unutar triju baltičkih zemalja, dok će za putnike iz drugih država biti obavezna samoizolacija od 14 dana.

- Sve o koronavirusu

Time je stvoren prvi "putnički balon" unutar Europske unije, a s ciljem da se oživi ekonomija koja je teško pogođena pandemijom koronavirusa. Ova odluka baltičkih zemalja dolazi u trenutku kad Europska komisija nastoji uvjeriti države članice EU-a da ponovno otvore granice.

- Baltički putnički balon prilika je za oživljavanje gospodarstva i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu, priopćio je litvanski premijer Saulius Skvernelis.

Procjene govore da će pad BDP-a u baltičkim zemljama zbog koronavirusa iznositi između sedam i osam posto.

- Baltičke zemlje imaju sličnu epidemiološku situaciju, mi smo bliski partneri, a naše ekonomije su dobro integrirane. Zbog toga je sloboda kretanja ljudi i roba vrlo važna za regiju, kazao je Arnoldas Pranckevicius, predstavnik Europske komisije u Litvi.

Sve tri baltičke zemlje imaju mali broj zaraženih, te ukupno 135 umrlih od koronavirusa.

- Nema razloga za zabrinutost da bi otvaranje granica dovelo do širenja zaraze, kazao je estonski ministar unutarnjih poslova Mart Helme.