Brazil: Unatoč dnevnom rekordu u broju novozaraženih, Bolsonaro za otvaranje ekonomije

Brazil je jučer zabilježio rekordna 13.944 nova slučaja zaraze koronavirusom, a predsjednik Jair Bolsonaro poziva poslovnu zajednicu u financijskom centru Sao Paulu da od guvernera zatraže popuštanje mjera izolacije kako bi se pomoglo gospodarstvu zemlje.

- Sve o koronavirusu

Brazil je najpogođenija zemlja Latinske Amerike epidemijom virusa SARS-CoV-2 s 202.918 potvrđenih slučajeva zaraze i 13.933 umrlih.

Bolsonaro upozorava na gospodarsku štetu nastalu mjerama ograničenja koje su donijele državne i lokalne vlade diljem Brazila i zagovara ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti.

Na videokonferenciji poslovnim čelnicima poručio je da moraju "tvrdo igrati" s guvernerom Sao Paula koji je uveo mjere socijalnog distanciranja i odbija provesti Bolsonarov najnoviji dekret o otvaranju teretana i kozmetičkih salona.

- Jedan čovjek određuje sudbinu Sao Paula. On odlučuje o budućnosti brazilskog gospodarstva. Uz sve dužno poštovanje, morate nazvati guvernera i igrati "tvrdo" jer to je ozbiljno pitanje, to je rat. U pitanju je Brazil, rekao je Bolsonaro.

Guverner brazilske financijske prijestolnice Joao Doria pozvao je stanovnike da ostanu kod kuće i zatvorio do 31. svibnja svu proizvodnju i djelatnosti koje nisu od ključne životne važnosti. On je jedan od najmanje 10 guvernera koji su poručili da neće slijediti predsjednikove naputke.